AMERIKA NA PREKRETNICI: Bivši predsjednik Trump na optuženičkoj klupi! Senat započeo suđenje

Foto: Profimedia

Optužnica protiv Donalda Trumpa temelji se na “konkretnim i čvrstim dokazima”, rekao je demokrat i tužitelj u procesu Jamie Raskin otvarajući suđenje bivšem predsjedniku pred Senatom prikazom video snimke.

Kongresnik Raskin, bivši profesor prava, obećao je senatorima da će “izbjeći duge dosadne lekcije” te je prikazao desetminutni film koji je senatore vratio u događaje 6. siječnja na Kapitolu kada je rulja upala u zgradu osporavajući pobjedu demokratskog predsjednika Joea Bidena.

U videosnimci nasilnog upada u Kongres i kaosa koji je slijedio i završio smrću pet osoba, montirani su isječci zapaljivog govora Donalda Trumpa pred njegovim pristašama u Washingtonu u trenutku kada je u Kongresu trajao postupak potvrde Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima.

“Borite se svim snagama”, poručio je Trump svojim pristašama prije nego što su nasilno prodrli u hram američke demokracije.

Ta je sekvenca ključna za optužnicu u Zastupničkom domu u kojem demokrati imaju većinu i gdje je optužen za “poticanje pobune”.Trump je prvi američki predsjednik kojemu se sudi nakon isteka mandata. Stoga Trumpov odvjetnički tim temelji obranu na tvrdnji da se postupkom krši Ustav jer Senat ne može suditi čovjeku koji je sada običan građanin.

Pravna rasprava obilježit će prvi dan suđenja te će senatori na kraju rasprave glasati hoće li postupak nastaviti ili odbaciti.

“Nema nimalo mjesta sumnji u legitimnost postupka opoziva, jer je postupak počeo kada je Donald Trump još bio na dužnosti”, rekao je Jamie Rasking pa naglasio “Nema nikakve dvojbe o činjenici da je Senat nadležan suditi mu (Trumpu)”.

O ustavnosti se odlučuje jednostavnom većinom pa kako demokrati imaju kontrolu nad gornjim domom prilično je izgledno da se postupak nastavi.

Međutim, prema američkom Ustavu potrebna je dvotrećinska većina za izricanje presude o krivnji. Čak i da neki republikanci odluče glasati po svojoj savjesti, a ne stranačkim naputcima i pridruže se demokratima, teško će se postići da to učini njih 17. Zato Donald Trump ima sve izglede da bude oslobođen, a što se očekuje početkom idućeg tjedna.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol narušio je njegovu popularnost – što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

RANIJE OBJAVLJENO

Povijesno drugo suđenje sada već bivšem predsjedniku Donalu Trumpu počelo je u utorak u američkom Senatu.

Prvi put u američkoj povijesti nekom se predsjedniku sudi pošto je već napustio dužnost.

Senatori će raspravljati o ustavnosti procesa opoziva bivšem predsjedniku.

Nakon rasprave koja bi mogla potrajati do četiri sata senatori će glasati o ustavnosti tog postupka za što im je potrebna jednostavna većina.

Riječ je o drugom suđenju predsjedniku Trumpu protiv kojeg je opoziv bio pokrenut u studneome 2019. pod optužbom da je pritiskao Ukrajinu da provede istragu koja bi njemu politički koristila, a od tih optužbi Senat ga je oslobodio.

U središtu ovotjednih postupaka kaotični su prizori s Kapitola 6. siječnja, kad je nekoliko stotina Trumpovih pristaša nahrupilo na Kongres, boreći se s policijom i tražeći način da zaustave postupak kojim se trebala potvrditi izborna pobjeda Joea Bidena.

Zastupnički dom je Trumpa 13. siječnja optužio za “poticanje na pobunu”, zauvijek ga obilježivši kao predsjednika koji je dvaput opozvan. Nikad nijedan drugi visoki dužnosnik nije na taj način osramoćen.

Za Trumpovu osudu potreban je glas dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima što je u ovom trenutku malo vjerojatno.

No bivši mogul nekretninama mogao bi mnogo izgubiti suđenje, koje će sei emitirati uživo kućanstvima diljem zemlje.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol narušio je njegovu popularnost – što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Voditelji procesa nemaju namjeru zadržati se na običnom pravnom teoretiziranju u debati. Saževši pred suđenje svoje argumente, optužili su Trumpa da je “napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom”.

Namjeravaju i protiv Trumpa iskoristiti mnoge od njegovih javnih izjava, uključujući i onu 6. siječnja uoči napada kad je skupini pristaša u blizini Bijele kuće govorio da “se bore svim snagama”.

Trumpovi odvjetnici su se fokusirali na dvije točke: da je suđenje “sporno” jer Trump ne može biti uklonjen iz ureda u kojemu se više ne nalazi i da se njegova retorika može pripisati ustavnoj zaštiti slobode govora.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI