AMERIKANCI DEMANTIRAJU RUSE: Moskva potopljena s dvije ukrajinske rakete koje su je pogodile

Foto: Guliver Images

Sjedinjene Države sada vjeruju da je potopljena ruska raketna krstarica Moskva, zapovjedni brod ruske Crnomorske flote, pogođena dvjema ukrajinskim raketama, rekao je u petak viši američki dužnosnik.

Viši dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da su ovo bile protubrodske rakete Neptun. SAD vjeruje da je bilo ruskih žrtava, iako su brojke nepoznate, dodao je dužnosnik.

Ruske novinske agencije u četvrtak su prenijele riječi njihova ministarstva obrane da je raketna krstarica Moskva potonula u olujnim vodama nakon požara i eksplozija uzrokovanih streljivom koje je bilo uskladišteno na brodu.

Ukrajina je rekla da je izvela napad na Moskvu s obale protubrodskim raketama Neptun i da je to izazvalo požar i potonuće krstarice.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je sinoć da je Moskva potonula za vrijeme pokušaja tegljenja u luku po olujnom vremenu.



Rusi tvrde da je zapovjedni brod ruske Crnomorske flote prethodno teško oštećen u požaru koji je izazvala eksplozija streljiva.

Također ruske vlasti kažu da je svih 510 članova posade Moskve evakuirano, što bi ukazivalo na to da je brod napušten u relativno kontroliranim uvjetima, odnosno da nije stradao od raketa jer bi u tom slučaju sigurno došlo do gubitaka među posadom.

Reuters nije uspio potvrditi tvrdnje nijedne strane.

Ako se potvrde informacije o tome da je Moskva izgubljena nakon borbenih djelovanja ukrajinskih snaga, to će biti zabilježeno kao gubitak najveće vojne pomorske jedinice u zadnjih 40 godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI