AMERIKANCI IZVRŠILI PRITISAK NA KOSOVO! Priština odgodila kazne za srbijanske vozače na dva dana

Foto: Guliver Image

Kosovo je za dodatnih 48 sati odgodilo planove za kažnjavanje vozača koji odbijaju predati stare registarske pločice koje je izdala Srbija, nakon zahtjeva Sjedinjenih Država za odgodom poteza za koji Washington i Europska unija strahuju da bi mogli izazvati etničko nasilje.

Priština i Beograd nisu uspjeli postići dogovor u ponedjeljak nakon što su održani hitni razgovori uz posredovanje EU, a Bruxelles je upozorio na “eskalaciju nasilja” ako se kosovski plan provede.

Spor oko registarskih tablica već gotovo dvije godine raspiruje napetosti između Srbije i njezine bivše pokrajine koja je proglasila neovisnost 2008. i koja je dom srpske manjine na sjeveru koju podržava Beograd. Oko 50.000 etničkih Srba koji tamo žive odbijaju priznati vlast Prištine i dalje se smatraju dijelom Srbije.

“Prihvaćam njegov zahtjev (američkog veleposlanika) za odgodom od 48 sati… Sretan sam što mogu raditi sa SAD-om i EU-om na pronalaženju rješenja tijekom sljedeća dva dana,” izvijestio je kosovski premijer Albin Kurti o odgodi objavom na svom Twitteru u ranim jutarnjim satima u utorak.

Stotine policajaca, sudaca, tužitelja i drugih državnih službenika iz reda srpske manjine dali su otkaz ranije ovog mjeseca. Priština je odlučila da lokalni Srbi konačno moraju zamijeniti automobilske tablice koje izdaju općinske vlasti kosovskih Srba, lojalne Beogradu, državnim kosovskim tablicama.Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, koji je predsjedao razgovorima, okrivio je uglavnom Kosovo za odbacivanje prijedloga EU o tome kako riješiti spor oko automobilskih tablica.

“Kazne bi se trebale izdavati od utorka u 8 sati, što će utjecati na oko 10.000 vozača”, navodi se u ranijem priopćenju kosovske policije.

Oporba u Prištini također je okrivila Kurtija za ugrožavanje odnosa sa Sjedinjenim Državama kao najvećim saveznikom Kosova dok je kosovski premijer rekao da je više zainteresiran za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom u kojem će obje zemlje priznati jedna drugu kao neovisnu državu.

“Srbija će prestati izdavati i obnavljati registarske tablice za sjeverni dio Kosova”, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kasno u ponedjeljak, upozorivši na rastuće napetosti.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da su maloprije “dobili najnovije obavještajne podatke, situacija je vrlo teška i na rubu je sukoba”.

“Spremni smo intervenirati ako sigurnosna situacija bude ugrožena”, rekao je NATO, koji ima oko 3700 mirovnih snaga na Kosovu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI