Amerikanci ne žele ni ‘pokušati razjasniti’ šta je Vučić mislio dok se obraćao medijima; Brnabić sporazum nazvala povijesnim

Goran Mehkek/Cropix

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u subotu da je dokument, potpisan u petak u Washingtonu između Srbije i Kosova, “povijesni sporazum”, navodeći da se njegov značaj u ovom trenutku ne može “shvatiti u potpunosti”.

Brnabić je za TV Prva rekla da je sporazum dobar za obje strane, ocijenivši da je to “pobjeda i za Beograd i za Prištinu”, premda je, po njezinu mišljenju, prištinska delegacija bila pod pritiskom da potpiše.

“Ono što je važno je da smo mi potpisali sporazum o normaliziranju s Prištinom, čiji je su jamac Sjedinjene Države”, odgovorila je Brnabić komentirajući dileme u domaćoj i međunarodnoj javnosti je li sporazum potpisan sa Sjedinjenim Državama ili s Prištinom.Brnab ić drži da je Bijela kuća posredovala, te da Beograd nije ništa potpisao sa Prištinom.

Prema svjetskim novinskim agencijama dvije su strane potpisale izjavu u Bijeloj kući kojom su se obvezale na niz mjera kojima će se poboljšati transportna infrastruktura i granični prijelazi, smanjiti nameti u trgovini, razmjenjivati energetski i vodni izvori te provesti raniji sporazumi o otvaranju cestovnih i željezničkih veza.

Brnabić je ocijenila da je, “točka 10”, koja je navodno predviđala uzajamno priznanje, bila “iznenađenje” i “crvena linija” za izaslanstvo Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem i da je  on to “jasno rekao” sugovornicima u Bijeloj kući.



Brnabić je izrazila “zahvalnost administraciji u Washingtonu” što su čuli stajalište Srbije i nepristajanje na priznanje neovisnosti Kosova “i povukli to”.

Sporazum će donijeti više radnih mjesta

Premijerka je ocijenila da da će sporazum Beograda i Prištine donijeti više radnih mjesta i bolje plaće, te da je sporazum “kreativan način da se okrenete budućnosti, a da ne priznate takozvanu Republiku Kosovo”.

Prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomacije Ivica Dačić ustvrdio je da  predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti nisu potpisali nikakav sporazum već dva odvojena teksta, kao dvije strane.

Nikakav dokument sa Kosovom nije potpisan, rekao je Dačić u Kragujevcu, naglasivši kako ne postoji sporazum koji su potpisali Vučić i Hoti.

Dačić je na novinarsko pitanje šta je potpisano u Washigntonu – bilateralni sporazum Srbije s Amerikom kako tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ili bilateralni sporazum s Kosovom, što tvrdi specijani izaslanik američkog predsjednika za pregovore Beograda i Prištine Richard Grenell – odgovorio kako ne zna šta je Grenel napisao na Twiteru.

U pojedinim srbijanskim medijima danas je emitirana Grenellovom izjava poslije potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući u kojoj on izrijekom rekao da je riječ o sporazumu Srbije i Kosova.

“Obje strane su potpisale sporazum da surađuju na normaliziranju ekonomskih odnosa”, rekao je Grenell, naglasivši da je sporazum 99,9 posto isti, osim u posljednjoj točki, koja se tiče Izraela.

“Srbija će do srpnja sljedeće godine prebaciti svoje veleposlanstvo (u Jeruzalem) – to je srpski dio sporazuma, a za Kosovo, sve je isto do posljednje točke koja glasi da će imati međusobno priznanje sa Izraelom”, naglasio je Trumpov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Amerikanci ne žele pokušavati što je predsjednik Vučić mislio

Grenell je rekao kako “ne bi ni pokušavao” razjasniti “šta je predsjednik Vučić mislio kada se obraćao srpskim medijima”.

“Ono što je rekao u sali za sastanke je da je ovo povijesni sporazum koji će normalizitrati regiju. Pričao je o mini-schengen zoni”, naveo je Grenel.

Komentirajući tvrdnje o navodnoj točki 10 koja se dovodila u vezu s uzajamnim priznanjem, Grenell je kratko objasnio: “Što se tiče točke 10, pogrešno je reći da je postojala točka 10. Nijedna od njih nije bila numerirana. Ne znam otkud to”.

Srbija i Kosovo pristale su na normaliziranje gospodarskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump u petak poslije potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući i pohvalio “veliko postignuće” do kojeg je došlo 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

“Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju gospodarskih odnosa”, rekao je Trump i poručio kako su “dvije zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI