AMERIKANCI PRIJETE ČITAVOM SVIJETU Što je CAATSA, zakon koji sankcijama ruši sve koji ne slušaju Trumpa?

wikimedia

Prvi puta smo ga kao alat vidjeli u ožujku protiv ruskih državljana, a već je tri mjeseca nakon pod udarom oporbe i Bruxellesa. O čemu se radi?

CAATSA iliti ‘Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act’ (‘Zakon o sučeljavanju s američkim suparnicima kroz sankcije’) desetljećima se čekao poput ‘svetog grala’ američke vanjske politike.

Trump bio protiv zakona, a sad ga koristi kao reket

SAD je poznat kao država koja nerijetko pribjegava sankcijama i kojoj su one uobičajen instrument vanjskopolitičkog djelovanja. No do ovog trenutka nisu uvijek bile posve legitimne, ujednačene i izvođene po unaprijed predviđenim točkama, pravilima službe. Nakon što je uvedena CAATSA 2. kolovoza prošle godine, SAD ima zakonsko pravo reketa nad državama koje ne žele povinovati njihovoj samovolji. I u tome nisu samo Iran, Sjeverna Koreja kao famozne ‘osovine zla’ već i Katar čiji je jedini krimen bio odbijanje kupovine američkog oružja i odluka ka licitaciji s Rusima i ostalim oružanim industrijama. Zakon je vrlo mudro eskivirao samo navođenje specifičnih sankcija u konkretnim slučajevima, te je više specificirao same mehanizme uključujući i one za treću stranu – ako surađujete s Rusima unatoč sankcijama, dobit ćete ih i vi.

Sam zakon ima veći broj logičkih i izvedbenih rupa, no čini se da to nikog previše ne zabrinjava – čak do te mjere da mnogi kritičari smatraju kako je samo riječ o još jednom alatu Trumpovog pregovaračkog reketa u rušenju ‘Statusa Quo’ i novim pregovorima oko gotovo svakog trgovinskog i međunarodnog sporazuma od ranije. Amerika sada ima mač kojim ne mora nužno prijetiti samo suprotstavljenoj državi već ima pravo državnim intervencionizmom ugasiti i slobodno tržište pod opaskom ‘ograničenja poslovanja sumnjivim tvrtkama’. S tim da ukoliko pritisnuta država učini isto kao znak odmazde, to se može smatrati proglašenjem rata. No već je primjer Rusije ukazao kako SAD nema toliku moć koliku si tepa da ostvaruje putem različitih spornih mehanizama.

Ako ne slušate SAD – dobijete sankcije, ako uzvratite sankcijama – objavili ste rat



Iako bi po upućenim prijetnjama trebali sankcijama udariti na sve države i tvrtke koje posluju s Rusijom i spornim firmama, tako što se nije dogodilo. Poglavito su u pitanju tvrtke koje rade u logistici vezanoj za plin i naftu – gotovo su u startu rehabilitirane iz procesa. Zakon je u početku trebao biti šamarčina Kongresa novom predsjedniku, orkestrirana iz redova Demokrata i njegovih unutarstranačkih oponenata. Kako su američki mediji širili dezinformacije o povezanosti Trumpa i Putina, tako su kongresmeni nasjeli na propagandu i na ovaj način su mu željeli poručiti da država neće biti prepuštena njegovoj samovolji. No Trump je kao i sve ostale stare mehanizme i ovaj upotrijebio u svoju korist pa ga je poput reketa usmjerio ka energetici i vojnoj industriji, čime je mnoge države natjerao na suradnju u tim sektorima.

Rusija se značajno širi na tim područjima pa je SAD usporio i ograničio tu ekspanziju – nikome zbog energenata i oružja nije do kraja stalo da ugrozi uvozno-izvozne odnose sa SAD-om. A tu je Rusija vjerojatno i najslabija. Tako će protuudarac Moskve morati ići u smjeru rasta kvalitete proizvoda i konkurentnosti u gospodarstvu. Kina i EU mudro čekaju razvoj situacije i u međuvremenu rade na vlastitoj neovisnosti i samoodrživosti. SAD udara na sva rastuća tržišta, pritišće ruske banke i ograničava rast čime je izravno utjecao na pad ruskog BDP-a. I praktički zaprijetio svima s posve novim uigranim oružjem koje će s vremenom možda postati i koordinirani alat EU, NATO-a i svih drugih institucija koje će Trump prisiliti na suradnju. Ili će pak ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru’, ako ga nitko ne odluči poštivati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI