AMERIKANCI STRAHUJU OD NOVIH NAPADA: U eksplozijama u Kabulu poginulo je najmanje 90 ljudi

Foto: Wochit/ Wakil KOHSAR / AFP

U terorističkim napadima u Kabulu, od kojih se jedan dogodio u zračnoj luci, a drugi u obližnjem hotelu, poginulo je najmanje 90 osoba, među kojima i 13 američkih vojnika i civila, a 150 osoba je ranjeno.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak navečer obećao je osvetu napadačima, rekavši da će ih uloviti i natjerati da plate. Strani mediji javljaju kako se strahuje od novih bombaških napada.

Jutros je nastavljena evakuacija stranih državljana iz Afganistana. Diplomat NATO-a rekao je da sve zapadne sile u Afganistanu nastoje evakuirati sve zaposlenika veleposlanstava i svoje državljane do 30. kolovoza.

SAD se suočavaju sa žestokim kritikama zbog odluke da se za osiguravanje zračne luke u Kabulu oslone na talibane.

“Nije tu stvar povjerenja, stvar je međusobnih interesa… no nema dokaza da je došlo do suradnje talibana i ISIS-a u napadima koji su se dogodili”, rekao je predsjednik Biden. Državni tajnik Anthony Blinken rekao je da ‘talibani, sviđalo nam se to ili ne, kontroliraju zemlju i glavni grad te je važno raditi s njima kako bismo osigurali siguran odlazak naših građana i onih koji žele napustiti Afganistan”.



Najmanje 28 talibana ubijeno je u bombaškim napadima u zračnoj luci u Kabulu, rekli su Reutersu. “Izgubili smo više ljudi nego Amerikanci”, navodi se u izjavi.

Zapovjednici oružanih snaga SAD-a su u stanju pripravnosti zbog prijetnje koju predstavljaju teroristi takozvane Islamske države. “Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni”, rekao je general McKenzie.

Takozvana Islamska država navodno je rekla kako je jedan od njihovih bombaša samoubojica ciljao prevoditelje i suradnike američke vojske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI