ANALITIČAR IZNIO VELIKU SKEPSU: ‘Bili bismo nemoćni pred Rusima, isto kao i u slučaju pada drona’

Screenshot N1

Igor Tabak, analitičar portala “OBRIS – Obrana i sigurnost”, kaže da je spremnost naše mornarice da se suprotstavi opasnosti na moru jednaka spremnosti našeg zrakoplovnog sustava da reagira na situaciju koju smo imali s dronom koji je pao u Zagrebu.

“Imamo ono što smo imali zadnjih 30-ak godina, uložilo se minimalno. Posljednjih 30 godina napravili smo tri ili četiri broda, od toga jedan tijekom zadnje decenije. No, ako se ne varam, ni on još nije u punoj operativnoj službi i prototip je to klase ‘obalnih ophodnih brodova’, kojih je od početka bilo manje od onoga što nam zapravo treba. Ostatak te klase zaglavljen je u Brodosplitu i njegovom stečaju, o njihovoj sudbini ne zna se još ništa pouzdano”, kaže vojni analitičar za RTL.

Kaže da o stanju obrambenog sustava polako prestaje biti moguće ozbiljno razgovarati s obzirom na to da se prvi put u 20 godina dogodilo da vlada još nije donijela Godišnje izvješće o stanju obrambenog sustava za lanjsku godinu, koje se obično donosi tijekom ožujka ili travnja.

“Imamo više desetaka godina stare brodove s antiknim naoružanjem, a takvi su i sami brodovi. Davno smo se u potpunosti ostavili podmorništva i stanje u čitavoj Hrvatskoj ratnoj mornarici je kao ni u jednoj drugoj vojnoj grani.

Konstantno se u druge grane ulagalo više nego u mornaricu, tu nije bilo spektakularnih programa obnove, čak nema ni suvisle priče o ozbiljnim programima obnove. Prije nekoliko godina kupljene su dvije otpisane topovnjače iz Finske koje su ondje bile za rezanje – i to su nama bili ‘novi brodovi’.



Nije se nabavilo ni otpisane strane minolovce, nemamo ih, a to je već dugo još jedna od planskih stavki. Hrvatska po pitanju ovakvih brodova u Jadranu, kao što su ruski, može napraviti isto kao i po pitanju Striža nad Zagrebom (dron koji se srušio, op. a.)”, kazao je Tabak.

Podsjetimo, prije više od dva tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane. On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI