ANALITIČAR O 100 DANA RATA: ‘Rusi se spremaju za dugi rat a za pregovore nemam dobre vijesti’

Foto: Ranko Suvar/Cropix

Ušlo se u 100. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Nitko nije očekivao da će Rusija s napadima krenuti po cijeloj zemlji već eventualno na istoku gdje rat traje od 2014. Agresiju na Ukrajinu Vladimir Putin nazvao je specijalnom vojnom operacijom za spas ruskog naroda od kako ih on naziva nacističke vlasti.

Tko bi danas bio gubitnik, a tko pobjednik vojni analitičar  Robert Barić odgovorio je da pobjednika nema, ali da je Rusija izgubila u tome što nije ostvarila svoj plan promjene režima u Ukrajini bez vojne intervencije.

“Sada vidimo rusko odustajanje od sjevera, pa čak i odustajanje od cijele Dombas izbočine. Sada je samo zauzimanje Luhanska i to je u ovoj fazi rata njihov cilj”, kazao je Barić za  RTL Danas.

Ukrajina je pobijedila time što je proživjela ovaj udar, a mnogi analitičari su očekivali da se neće moći obraniti. Vjerojatno će izgubiti sjeverni Donjeck. Ukrajinci su pripremili pažljivo povlačenje. Rusi su očekivali da će zbog emocionalnosti te bitke poslati svoje rezerve, ali ne to oni nisu uradili. Čuvaju ih za dalje”, kazuje Barić.

“Što se tiče Rusije oni nisu ostvarili svoj cilj ali se spremaju za dugi rat, iduća faza rata je da će obje strane do kraja lipnja morati preći u operativnu pauzu, kaže Barić, zbog velikih gubitaka.“Rusija ima jako velike probleme s popunom ljudstva, to se sada ni u Rusiji ne može skrivati. Ne mogu proizvest novo oružje bez zapadnih komponenti. Već pripremaju obrambene položaje na područjima koja su zauzeli kod Hersona”, ističe Barić.

Na pitanje kada bi moglo doći do kraja rata i na koji način, Barić je odgovorio da Rusija želi sada što je moguće više odugovlačiti da bi zadržala ono što je zauzela i kako bi se pripremila za fazu koja bi bila za dvije tri godine od sada te da napravi podjele među Zapadom.

“Prve ozbiljnije pregovore nemojte očekivati prije jeseni dok se ne vidi kako će se borba dalje odvijat”, zaključio je Barić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI