ANALITIČAR O INAUGURACIJI: Ovim je potezom Biden poslao Trumpa u povijest, a iz pozadine izvire tko će gotovo sigurno biti idući predsjednik

U srijedu je, nakon brojnih turbulencija, nasilnog upada u Kapitol kojim su prosvjednici nastojali spriječiti potvrdu njegove pobjede, za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih država inauguriran Joe Biden. 

Ova se inauguracija odvijala u dosad rijetko viđenim okolnostima zbog pandemije koronavirusa koja je u SAD-u odnijela više od 400 tisuća života te pod snažnim sigurnosnim mjerama zbog nedavnih prosvjeda.

Što smo između redaka mogli iščitati s današnje inauguracije, što je u govoru rekao, a što propustio Joe Biden te kakvu poruku je njegov prethodnik Donald Trump poslao svojim nedolaskom za 7Dnevno.hr analizirao je komunikacijski stručnjak i analitičar Kristijan Sedak.

“Čitav je Washington bio u opsadnom stanju, još od upada na Kapitol gradonačelnik Washingtona proglasio je izvanredno stanje, cijeli je grad bio pod povećanom sigurnosti, a moramo se sjetiti da je u tim prosvjedima pet osoba izgubila život”, podsjeća Sedak i dodaje kako se inauguracija održala pod posebnim uvjetima.

“Toj svečanosti inače prisustvuju stotine tisuća ljudi, a sada je bilo oko tisuću. Svi pod maskama. Inauguracije se dogodila u uvjetima gospodarske krize, kraha zdravstvenog sustava, podjela u američkom društvu, nikad udaljenijih političkih tabora i rovova te nepovjerenja spram demokratskih institucija. Ono što bismo nakon svega mogli očekivati, a dogodilo se i prije četiri godine kada je došlo do razbijanja i gađanja policije kamenjem, novi su prosvjedi koji bi mogli biti i nasilni”, upozorava Sedak.



Objašnjava, osim govora koji je bio pod sintagmom United America, odnosno ujedinjena Amerika, to je bio i showbusiness spektakl jer pop zvijezda Lady Gaga nije iznevjerila svojim zlatnim mikrofonom, a poznato je i da je tv program vodio proslavljeni glumac Tom Hanks.

“Razrađena je to ceremonija u kojoj sve ima svoju povijesnu priču i simboliku koja odražava 200-godišnju tradiciju koja je, kada usporedite s europskim zemljama, zaista umjetno stvorena”.

Važnost Trumpova nedolaska je u simbolici: Nedostatak respekta i mirnog prenošenja vlasti

Detalj o kojem se govorilo tijekom čitavog dana potez je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Kršeći tradiciju staru 150 godina Trump i njegova supruga Melania nisu prisustvovali inauguraciji novog američkog predsjednika.

“Ovo je prvi puta od predsjednika Andrewa Johnsona da bivši predsjednik nije sudjelovao na govoru svog nasljednika”, podsjeća Sedak i naglašava:

“Važnost nedolaska Trumpa je u simbolici, nije bitno je li tamo bila osoba više ili manje, iako je i sam Biden rekao da je nedolazak jedna od rijetkih stvari u kojoj se slaže s Trumpom. To je jedna simbolika mirnog prenošenja vlasti u kojoj Trump nije htio sudjelovati. Dakle, njegov nedolazak je nedostatak respekta, ne samo prema suparniku već i prema demokratskim institucijama. To je poruka i biračima”.

Tko je Joe Biden?

Sedak kaže, o njemu se već sve zna, no nije uzgred podsjetiti da se radi o čovjeku koji ima 78 godina te u skladu s time trebalo je smanjiti očekivanja.

“Ne možete od njega očekivati motivacijski govor nekog mladića. On je osoba koja je 30 godina bila u Kongresu, imao je zaista puno nastupa. Kada bismo to uspoređivali po tipologiji hrvatskih političara, možda bismo ga mogli uspoređivati s Furijom Radinom. Zločesti glasovi možda će reći da je on potrošeni politički materijal. No, tu iz pozadine izvire gotovo sigurna slijedeća predsjednica SAD-a Kamala Harris. Osim visoke životne dobi, mogli smo unaprijed znati za tu veliku revoluciju očekivanja koju su unaprijed potaknuli mediji. Sve negativno su vezali uz osobu Donalda Trumpa. Tako se njegovim odlaskom očekuje da nestanu svi problemi, neki i strukturalni, pa će biti zanimljivo i teško ispuniti ta očekivanja”, smatra Sedak.

Bidenov govor: Imao dosta jakih poruka, no i praznih floskula

Što se samog Bidenovog govora tiče Sedak izdvaja nekoliko važnih detalja. Za početak, upečatljivo je naglašavao jedinstvo, demokraciju, jednu naciju, snagu, no on sam nije naglašavao sebe i svoju ulogu.

“Publici se često obraćao s ‘My friends’ odnosno moji prijatelji, naglašavao je jedinstvo, a imao je i puno političkih floskula i neodređenih poruka poput ‘cilj je da budemo nacija kakva želimo ili moramo biti’. No, dobro je napravio povijesni pregled i tešku situaciju u kojoj se američko društvo nalazi. Sveukupno je to jedan predsjednički govor koji možda izvedbeno nije ispunio sva očekivanja, no dobro je što je spominjao neke figure poput Washintona, Cartera, Lincolna i dr. Martin Luthera Kinga. Imao je jedan citat svetog Augustina”, napominje Sedak i u tom kontekstu ističe neočekivan detalj u kojem je svećenik pozvao na zajedničku molitvu kako bi komemorirali 400 tisuća preminulih zbog koronvirusa.

Neverbalano je Biden, analizira naš sugovornik, shodno godinama, pokazao smirenu odlučnost u gesti, no izgledao je pomalo umorno. U nekim je trenutcima čak naglasio da pobjeda nad izazovima nije laka, možda tako naglasivši neizvjesnost, odnosno inzistiranje na zajedništvu da se to riješi.

“Nije spomenuo dosadašnjeg predsjednika već se nekako obrecnuo kada je govorio o laži koja je koristi kako bi se profitiralo, tu su svi vidjeli da je to poruka Trumpu. Traži međusobno poštovanje kao motivacijski govornik, no nije pokazao razumijevanje za ono što je prethodilo divljanju prosvjednika, odnosno kako je do toga došlo. Pozivao je na suosjećanje i razumijevanje, no nije ga baš pokazao prema republikancima, pa i Trumpu”, smatra Sedak.

Dodaje, govor je bio obilježen jakim porukama s velikim motivacijskim potencijalom, no izvedba je bila dosta neuvjerljiva.

“Do samog kraja nije spomenuo nacionalnu gradu ni vojsku. Poruka koja se može iščitati između redaka je da su vremena kakva su bila u Americi iza nas, a nespominjanjem Trumpa poslao ga je u povijest”, zaključuje Sedak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI