ANALITIČAR OŠTRO O SABORU UJEDINJENJA DESNICE: ‘Uz ovakvu desnicu, Andrej Plenković može mirno spavati’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Stranka Hrvatski suverenisti u subotu je održala Sabor ujedinjenja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, čime je – kako su najavili – započeli okupljanje desnice.

Pridružili su im se Hrvatska konzervativna stranka, Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku i Generacija obnove.

Stranku će kao predsjednik voditi Marijan Pavliček, a supredsjednik će biti Hrvoje Zekanović. Izabrano je i predsjedništvo koje će brojati deset članova.

Uz Pavličeka i Zekanovića glavešine će biti Vesna Vučemilović, Ladislav Ilčić, Željko Sačić, Davorin Karačić, Denis Bevanda, Dominik Klemenčić, Marko Milanović Litre i Frano Čirko.

Ima li ova skupina budućnost na hrvatskoj političkoj sceni ili je to samo jedan u nizu pokušaja ukrupnjavanja desnih snaga, Dnevno.hr je upitao političkog analitičara i komentatora Tomislava Stipića.



Stipić smatra da se radi o bivšim HDZ-ovcima ili onima koji bi to zapravo željeli biti.

“Okrupnjavanje hrvatske desnice još je jedan diletantski pokušaj skretanja pozornosti na „desnicu“ koja je u Hrvatskoj izgubila svaki kredibilitet još od HDZ-ovog pravaša Ante Đapića. Desnica u Hrvatskoj svodi se na priču o ugrozi kršćanskog identiteta, hajci na seksualne manjine i bulažnjenju o diktaturi rodne ideologije koje u stvarnosti nema. Ukoliko bi se ova ekipa nekim čudom popela na vlast, uslijedilo bi ograničavanje širokog spektra ljudskih sloboda i prava što bi Hrvatsku nepovratno vratilo 100 godina unatrag.

Ako pogledamo glavne protagoniste ovog „ujedinjenja“ vidjet ćemo da se radi mahom o propalim HDZ-ovcima ili onima koji su na HDZ-ovim listama ugledali svjetla sabornice. To i jest uvijek bio mokri san hrvatskih desničara – popravljati HDZ i biti blizu HDZ-u kad zatreba”, kritičan je Stipić.

Analitičar dodaje da novonastala politička opcija nije na vlasti jer ih HDZ nije trebao, no otkiva što je prava nepoznanica u cijeloj situaciji.

“Trenutno su izvan vlasti jer HDZ-u nisu trebali, ali da je situacija drukčija, drukčiju bi pjesmu pjevali. Osim toga, imamo primjer gdje je Zekanovićeva stranka u Šibeniku brže bolje potrčala u zagrljaj HDZ-a, a motiv je bilo direktorsko mjesto jedne gradske firme.

Ono što je ostalo nepoznanica, tko je lider takozvane desnice? Ako se okupljaš oko jedne ideje, logično je da postoji netko tko je prvi među jednakima ukoliko želiš da poruke koje zastupaš dođu do ciljane publike. Čini mi se da je odgovor na to pitanje namjerno izostao jer se gospoda nisu mogla dogovoriti tko će ih voditi nego su prodali priču o „supredsjedništvu“. To me navodi na misao da će se ovako sklepana družina ubrzo raspasti, već pri sljedećem sastavljanju lista pred neke izbore. Još kad je u priči Miroslav Škoro, koji nije uspio ostati ni u svojoj stranci koju je osnovao, budućnost ove interesne tvorevine više je nego crna”, jasan je Tomislav Stipić.

Analitičar podsjeća tko je bio glavni akter uspona desnice u posljednjim izbornim ciklusima i zaključuje:

“Svi ovi ljudi ne bi danas sjedili u Saboru da nije bilo Miroslava Škore, a danas ga vozaju poput maskote tepajući mu da je bitan. Može li se itko sjetiti koju je bitnu temu, egzistencijalno važnu za hrvatske građane, otvorio itko od ovih ljudi? Ne, jer je lakše poene skupljati na komunizmu, UDB-i i Srbima. Uz ovakvu desnicu, Andrej Plenković može mirno spavati”, rekao je Tomislav Stipić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI