Andy Warhol u Zadru

Izložba jednog od najvećih likovnih prevratrnika 20. stoljeća Andyja Wahola pod nazivom “Andy Warhol: Enter into My Life”, otvorena ovih dana u Kneževoj palači u Zadru i po opsegu djela koja obuhvaćaju sitotisak, litografije, crteže, memorabilije i filmske uradke i po popratnom programu bez sumnje je naznačajnija do sada ostvarena prezentacija djela ovog američkog umjetnika u Hrvatskoj. Izložbu prati bogat poratni program. Ciklus panel diskusija počinje u srijedu, 20. lipnja 2018. s početkom u 21.00 h predavanjem “Andy Warhol - The King of Pop Art” , a vrhunac izložbene sezone  bit će program “Happy Birthday, Mr.Andy!”- proslava 90. obljetnice umjetnikova rođenja 6. kolovoza 2018. u obliku cjelodnevnog programa                    

Svaka izložba Andyja Warhola nanovo u fokus dovodi genijalnost ovog bljedunjavog Slovaka koji je promjenio likovnu epohu.

Štoviše, Warholovi portreti Marlyn Monroe, slavna konzerva Campbellove juhe i tvrdnja da će “svatko biti slavan 15 minuta” danas poprimaju i mnogo ciničnije i tragičnije odjeke nego što su to imali u doba nastanka. Svijet ispremrežen internetom koji doista omogućuje svakome “15 minuta slave”, masmedijska planetarna prodaja iluzija na milijardama prijenosnika, potrošačko društvo i globalni svijet reklame, Warhola danas čine prorokom masovnih medija čije su poruke i aktualnije nego kada je uznemiravao duhove svojim zakučastim izjavama iz Factoryja.

Kada su se pojavili pop artisti od dijela kritike optuživani za hladnoću, cerebralnosti i mehaničnost umjetničkog postupka u čijoj evoluciji ne “sudjeluje umjetnička ruka” – oduševljeno su prihvaćeni od svjetskih galerista i publike koji su u njihovim djelima prepoznali “duh vremena”. Upravo u toj mehaničkoj hladnoći poetike pop arta Roland Barthes prepoznat će “nov senzibilitet”. U epohi masovnih komunikacija Warholovi fotografski predlošci zvijezda pojačani sirovom bojom i štancani kao serigrafije postat će mitski obrasci vremena. Ne treba ni ponavljati da “duh vremena” danas Warholovim djelima daje i novu dimenziju.

Bez sumnje izložba “Andy Warhol: Enter into My Life”, otvorena ovih dana u Kneževoj palači u Zadru, a ostvarena zahvaljujući suradnji Narodnog muzeja Zadar, Rebel Kolektiva, Andy Warhol Museum of Modern Art iz Slovačke i The Andy Warhol Foundation for Visual Arts iz New Yorka najznačajniji je do sada izložbeni prikaz Warholovih radova u Hrvatskoj. Izloženo je čak devedeset djela među kojima Warholova poznata djela, odnosno dijelovi serija Flowers, Marilyn, In the Bottom of My Garden, Electric Chair, Self-portraits i Campbell Soup.

Ako je konzerva Campbellove juhe bila ikona potrošačkog društva, portret Marlyn Monroe odavna je postao opće mjesto masovne kulture sa prikazom nesretne hollywodske zvijezde dok “Električna stolica” nimalo nije izgubila na snazi užasa koji prikazuje kao ni na aktualnosti.



Posebna vrijednost izložbe svakako je uvid u privatan život gurua pop arta, omogućen zahvaljujući suradnji s Andy Warhol muzejem moderne umjetnosti iz Slovačke koji je osnovan 1991. u Medzilaborcama pokraj Mikove ili rodnog mjesta Warholovih roditelja, od strane umjetnikove braće i slovačkog Ministarstva kulture i vođen od strane The Andy Warhol Foundation for Visual Arts (New York). AWMMA čuva 160 Warholovih djela, većinom crteža, sitotisaka i memorabilija te radova umjetnikova brata i nećaka, Paula i Jamesa Warhole. AWMMA je prva institucija uopće posvećena liku i djelu Andyja Warhola koja radove izlaže po cijelom svijetu i predana je edukaciji, znanosti te istraživačkim aktivnostima na području teorije vizualnih i suvremenih umjetnosti.

Na izložbi se tako osim umjetničkih radova mogu doznati detalji iz dobro poznate umjetnikove biografije. Warhol je rođen 6. kolovoza 1928. u radničkoj obitelji u Pittsburghu, u Pennsylvaniji. Umjetnikovi roditelji, Julia i Andrej Warhola, bili su rusinski emigranti iz Slovačke koji su imali tri sina od kojih je Andy bio najmlađi. Godine 1945. Warhol je započeo pohađati smjer komercijalnog dizajna na Carnegie Institute of Technology (danas Carnegie Mellon University) u Pittsburghu ističući se kao izvanredan student.
Nakon završetka studija, rane 1949., seli u New York gdje ostvaruje zavidnu karijeru ilustratora u oglašivačkoj industriji; između ostalog, radi za časopise poput Voguea i Glamoura. Prilikom produkcije jedne serije ilustracija za cipele, tiskarski stroj slučajno ispušta zadnje slovo “a” umjetnikovog prezimena, nakon čega Andy službeno mijenja ime u Andy Warhol.

Umorivši se od vrlo uspješne i gotovo desetljetne karijere ilustratora, zamolio je savjet galeristicu Muriel Larow u kojem smjeru nastaviti vlastitu umjetničku karijeru. Upravo mu je Larow savjetovala neka slika “ono što najviše voli” – novac, ili pak nešto što svi poznaju, kao limenku juhe. Ostalo je povijest.

U šezdesetima je Warhol počeo raditi svoje poznate serije portreta od Elvisa Presleyja, Elizabeth Taylor do Marlona Branda u tehnici sitotiska. Sredinom 60-ih posvetio se tmurnijim temama, te izrađuje seriju radova nadahnutim automobilskim nesrećama, tragičnim vijestima s naslovnica tiskovina i nenadanim smrtima.

Godine 1963. seli u svoj proslavljeni studio, kasnije poznatiji kao The Factory, u kojem stvara većinu vlastite umjetnosti – serije “Flowers”, autoportrete, skulpture i filmove, a The Factory postaje kultno okupljalište poznatih a poput The Velvet Underground i Nico, Boba Dylana, članova skupine The Rolling Stones, Davida Bowieja, Edie Sedgewick, Grace Jones, Madonne i mnogih drugih.
Feministička aktivistkinja Valerie Solanas pokušala je ubiti slavnog umjetnika 3. srpnja 1968. nanijevši mu ozbiljne rane metkom u abdomen što je trajno oštetilo Warholovo krhko zdravlje do kraja njegova života. Umro je u New Yorku od posljedica operacije žuči 1987., samo mjesec dana nakon inauguracije izložbe “Sixty Last Suppers” u Milanu.

Svakako, Warholov utjecaj na suvremenu kulturu nemjerljiv je. Organizatori zadarske izložbe potrudili su prezentaciju proširiti i nizom dodatnih programa. Najmlađi tako mogu sudjelovati u kreativnim radionicama oslikavajući limenke izrađene po uzoru na Campbell Soup, raditi u tehnici linoreza i photo transfera, te oslikavati bojanke s motivom Marilyn Monroe i ostalih općih mjesta Warholovog imaginarija.

U okviru programa Creative LAB, s obzirom na veliku vizionarsku snagu i praktičnu primjenljivost Warholovih stvaralačkih tehnika i društvenih promišljanja, posjetiteljima izložbe se nudi serija kreativnih radionica za sve uzraste na kojima će uz stručne voditelje polaznici učiti osnove dizajna, obradu tekstila, modnog crtanja i aplikaciju zračnog kista na raznim odjevnim predmetima.

Svakog petka u atriju Kneževe palače održavati će se zabavne večeri u znaku Studija 54, njujorškog kultnog sastajališta slavnih i nezaobilaznog Warholovog noćnog odredišta. Uz DJ-a, kvalitetan zvuk glazbe 70-ih, prigodan bar i kostimirane likove warholovskog kružoka u izvedbi zadarske udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus, posjetitelji će atrij Kneževe moći koristiti, kako najvaljuju organizatori “kao finu ljetnu priliku za druženje uz ples”.

Također, u duhu poznate Warholove krilatice o 15 minuta slave, svakog tjedna prostori Kneževe palače dat će priliku mladim glazbenicima, suvremenim performerima, fotografima, video umjetnicima, plesačima, dizajnerima, novomedijskim umjetnicima, pjevačima i ostalim predstavnicima kreativnog sektora pokazati svoj rad i talent.

Svaka dva tjedna održavati će se i panel diskusije na kojoj će sudjelovati stručnjaci – (teoretičari, umjetnici, sociolozi, popularne ličnosti, opinion makeri, kulturalni antropolozi, marketinški stručnjaci i psiholozi) te diskutirati o fenomenu popularne kulture, medijskog identiteta, istoimenih konstrukta i diskursa te važnosti istih u okviru suvremenog socijalnog preživljavanja. Ciklus panel diskusija počinje u srijedu, 20.lipnja 2018. s početkom u 21.00h predavanjem “Andy Warhol – The King of Pop Art”.

Na kraju kako ističu organizatori, vrhunac izložbene sezone bit će program “Happy Birthday, Mr.Andy!”- proslava 90. obljetnice umjetnikova rođenja 6. kolovoza 2018. u obliku cjelodnevnog programa u kojem se predstavlja rad na autorskoj predstavi i studiji o fenomenu Andyja Warhola u izvedbi Edvina Liverića i grupe Moskau, Sare Renar te glumaca udruge Drame Plus kojim će se odati počast ostavštini slavnog umjetnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI