Anja Šovagović dolazi umjesto Nine Obuljen?

Borna Filic/PIXSELL

Prema izvorima iz HDZ-a, stranački vrh se boji da bi im Nina Obuljen mogla biti teret na predstojećim lokalim izborima, tim više što stranačko članstvo nije pretjerano oduševljeno smjerom u kom ide HDZ

U HDZ-u navodno već neko vrijeme, desetak dana, imaju u rukama izvješće državne revizije o HAVC-u, iz kojeg proizlazi da je tamo bilo jako puno mutnih radnji, u najmanju ruku na granici kriminala, a gotovo sigurno i preko nje.  I to upravo 2015. godine, kad je u Upravnom odboru HAVC- sjedila današnja ministrica kulture. Ona ne može reći da nije imala pojma o tome kako se mimo zakona i propisa trošio novac, jer je sama iznistirala na tome da, “kako je propisano Zakonom, ni na koji način nije sudjelovala u procesu donošenja odluka o financiranju filmova nego se bavila isključivo nadzorom poslovanja HAVC-a kao ustanove.”

To je izjavila kad je bila prozivana zbog svoje uloge u HAVC-u, odnosno zbog financiranja raznih filmova koji ne samo da ne služe promidžbi Hrvatske, nego više služe četničkoj promidžbi i blaćenju Hrvatske. No ti napadi su zapravo bili deplasirani, problem je upravo u načinu na koji je HAVC trošio novac, na što je upozoravao njen prethodnik Hasanebgović, ostavivši joj minu u vidu objave odluke ministarstva – tj. njegove – da ne prihvati financijsko izvješće HAVC-a za 2015. godinu. To je posljedično automatizmom dovelo do slanja revizije u HAVC; a nalazi su takvi kakvi jesu, porazni za “umjetnike”.

Plenković sad strahuje da bi ga Nina Obuljen, uz još neke afere, mogla koštati gubitka lokalnih izbora koje već računaju kao dobivene. Opet, kako Plenković nije osoba koja se usudi udariti šakom o stol i jasno reći Nini Obuljen da mora otići, navodno se, prema izvorima iz središnjice, odlučio za varijantu da zatraži od Nine Obuljen da u razumnom roku podnese ostavku “iz osobnih razloga”. Neće tražiti njenu ostavku odmah, jer bi tada ispalo da je smijenjena radi afere HAVC, iako je malo vjerojatno da svi to neće povezati upravo s HAVC-om. Moguće je i da je natjeraju da podnese ostavku pod izlikom da ne želi biti teret stranci.

Za njenu nasljednicu u stranci navodno pripremaju Anju Šovagović – Despot, s kojom se kalkuliralo kad je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka dobio izbore, pa je na kraju, na opće izenađenje, ministar postao – Zlatko Hasanbegović, što je izazvalo šok i konsternaciju na “antifašističkoj ljevici” koja se odmah dala na njegovo rušenje svim sredstvima, obzirom da nije bio umrežen s njima (“nije stručna osoba” ili “nije iz kulture”, riječima “antifašista”).  Njegov povratak na ministarsko mjesto, prema izvorima iz HDZ-a, nije opcija.

Anja Šovagović-Despot također nije krila svoje nezadovoljstvo time što nije dobila mjesto s kojim je računala, pa je tako i potpisala peticiju za smjenu Hasanbegovića. No dolaskom Plenkovića, na još veće iznenađenje, i ovaj put na razočaranje birača HDZ-a, ministricom je imenovana Nina Obuljen Koržinek, iz krugova bliskih Hribaru i HAVC-u, koji su sinonim za korupciju, kronizam i nepotizam u kulturi.



Također se spekulira da bi i ministar Barišić trebao otići na isti način, zbog afere oko plagijata, tako da ne ispadne da je priznao da je kriv, ili da u HDZ-u ne daj Bože ima korupcije, ali u svakom slučaju prije lokalnih izbora i uz obrazloženje o privatnim razlozima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI