APEL BILJANE BORZAN BEROŠU: ‘Zabranite prodaju energetskih pića maloljetnicima!’

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan i član Savjeta za zdravstvo Branko Kolarić u ponedjeljak su održali konferenciju za novinare na kojoj su prozvali Vladu i ministra zdravstva Vilija Beroša zbog nedonošenja zakonske zabrane prodaje energetskih pića djeci. Pozvali su ministra da zakonom zabrani prodaju energetskih pića maloljetnicima i time ispuni obećanje.

Podsjetili su kako je u lipnju umrlo dijete nakon ispijanja energetskog napitka, nakon čega je ministar izjavio kako je za zabranu te će pokrenuti zakonsku proceduru.

Istaknuli su kako se od te tragedije do danas, nažalost, nije dogodilo ništa. Usprkos obećanjima, vladajući nisu napravili ništa.

Borzan je podsjetila kako je SDP u Saboru već predstavio zakonski prijedlog zabrane prodaje energetskih pića djeci, kojeg je HDZ glatko odbio. Slične zabrane i ograničenja već postoje u nekoliko država članica EU-a.

Naglasila je kako su posljedice prekomjernog konzumiranja takvih pića su brojne: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Šanse za posljedice su veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje takvih pića djeci.



Borzan smatra da bi zabrana prodaje bila daleko učinkovitija i pravednija od poreznih rješenja navodeći kako u dijelu EU zemalja postoje slični zakoni.

Ako HDZ ne uputi zakon u proceduru, to će ponovno učiniti SDP, najavila je.

“A ako ga HDZ i drugi puta odbije, to će značiti da su protiv zakona koji štiti djecu od potencijalno opasnog napitka”, rekla je Biljana Borzan.

Dodala je kako jedna limenka energetskog pića sadrži isto što i jedna velika šalica turske kave s četiri žlice šećera.

Epidemiolog Branko Kolarić naveo je da prema podacima Europske agencije za hranu čak 86 posto 16- godišnjaka u Hrvatskoj konzumira energetska pića i čak 47 posto ih miješa s alkoholom.

“Takva pića su posebno opasna za djecu zbog učinaka šećera, kofeina i drugih sastojaka, izazivaju ovisnost, prikrivaju umor, te potiču eksperimentiranje s drugim sredstvima”, istaknuo je Kolarić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI