Apel policije sudionicima prometnih nesreća: Ne napuštajte mjesto događaja!

Igor Soban/PIXSELL

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, predviđene su sankcije za neopravdano napuštanje mjesta događaja prometne nesreće

Na području Policijske uprave sisačko-moslavačke je od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine evidentirana 1381 prometna nesreća. U ovim nesrećama je 213 vozača ili 15,4 % napustilo mjesto događaja, a da prethodno nisu ispunili obveze propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Radom policijskih službenika 123 odbjegla vozača su pronađena.

Kada je riječ o materijalnoj šteti nastaloj u prometnoj nesreći, prema članku 176. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sudionici prometne nesreće dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

Ako ne uklone vozila s kolnika, ako je to moguće učiniti, i ne omoguće nesmetano odvijanje prometa, određena je novčana kazna od 500 kuna, a u slučaju da ne razmjene podatke ili ne popune Europsko izvješće te napuste mjesto događaja određena je novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna te određivanje dva negativna boda.

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, predlažemo i apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti da u slučaju sudjelovanja u prometnoj nesreći ne napuštaju mjesto događaja ako:

– prethodno nisu, ukoliko je to moguće, uklonili vozila s ceste– popunili i potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći.

Iz PU sisačko-moslavačke napominju da sudionik prometne nesreće mjesto događaja smije napustiti samo privremeno (znači mora se vratiti na mjesto nesreće) i to u slijedećim slučajevima:

– radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u nesreći

– ako mu je i samom potrebna liječnička pomoć

– radi obavještavanja centra 112, policije ili hitne medicinske pomoći.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, predviđene sankcije za neopravdano napuštanje mjesta događaja prometne nesreće su:

– novčana kazna u iznosu od 3000 do 7000 kuna, određivanje tri negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci, ako se radi o prometnoj nesreći s poginulim i ozlijeđenim osobama

– novčana kazna u iznosu od 2000 do 5000 kuna, određivanje dva negativna boda te mogućnost izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do šest mjeseci, ako se radi o prometnoj nesreći s materijalnom štetom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI