APSURDNOST JE NAŠA REALNOST: Iz zemalja koje nisu članice EU-a može se unijeti riba, ali ne i pašteta

Pixabay

Apsurdne stvari događaju se prilikom putovanja iz zemalja koje nisu zemlje članice EU-a u Hrvatsku. Poželite li ponijeti nešto iz tih zemalja u domovinu morate dobro paziti što će to biti. Primjerice, ne smijete sa sobom nositi meso i mliječne proizvode, ali smijeti donijeti ograničenu količinu voća i povrća, jaja te proizvode od jaja i meda. Uz to, dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, piše Slobodna Dalmacija.

Iz Neuma bez ikakvih problema možete donijeti do 20 kilograma, svježe, osoljene, očišćene, sušene ili kuhane ribe, kozica, rakova, dagnji i kamenica dok je istovremeno zabranjeno unijeti jednu paštetu ili 10 dekagrama salame, mlijeko u tetrapaku ili jogurt.

Za osobnu potrošnju u Hrvatsku se može donijeti samo tropsko voće i to banane, ananas, datulje i kokos. Unos zemlje i supstrata za sadnju kao i sadnica vinove loze, cistrusa i sjemenskog krumpira je zabranjeno.

Krumpir, rezano cvijeće, lukovice i gomolji, mrkva, cikla, celer rotkvica, kupus, cvjetača, kelj, zelena salata, radič, endivija, đumbir, šafran, kurkuma, rajčice, jabuke, kruške, dinje i lubenice mogu se unijeti u RH iz trećih zemalja samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata kojeg je izdalo nadležno tijelo zemlje iz koje se povrće uvozi.

Putnici iz trećih zemalja u svojoj osobnoj prtljazi mogu u Hrvatsku unijeti robu uz oslobođenje od uvoznih davanja bez potrebe izričitog prijavljivanja carinskom službeniku u vrijednosti od 300 eura u cestovnom i željezničkom prometu te 430 eura u zračnom i pomorskom prometu.



I iznos gotovine je ograničen, pa putnici koji u svojoj prtljazi nose gotovinu u iznosu od 10 tisuća eura ili više obvezni su to prijaviti carinskom službeniku. Također su dužni prijaviti kućnog ljubimca koji mora imati veterinarski certifikat ili putovnicu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI