Armenija nastavlja uz uporabu sile kršiti teritorijalni integritet i suverenitet Azerbajdžana

Tijekom posljednjih mjeseci znatno su se pojačala kršenja režima primirja koja sve češće
uključuju sve teže oružje. Ta kršenja kulminirala su 12. srpnja, kada položaji azerbajdžanske vojske kao i azerbajdžanska sela u okrugu Tovuz duž državne granice između Azerbajdžana i Armenije našli su se pod intenzivnom paljbom teške artiljerije s položaja oružanih snaga Armenije.

13. srpnja 2020. armenske oružane snage, koristeći oružje velikog kalibra, napale su selo Dondar Gushchu u azerbajdžanskom okrugu Tovuz i njegovo civilno stanovništvo. Kao rezultat napada poginuli su četiri vojnika azerbajdžanske vojske, a četiri su ranjena. Situacija na granici i dalje je napeta.

Mora se naglasiti da se okrug Tovuz nalazi duž državne granice između Azerbajdžana i
Armenije izvan regije Nagorno-Karabah u Azerbajdžanu. Tim barbarskim činom Armenija
nastoji uključiti vojno-političke organizacije, u koje je uključena Armenija, u Karabahski
sukob, te izbjeći odgovornost za okupaciju i agresiju na Azerbajdžan. Time je Armenija još jednom pokazala svoju agresivnu i terorističku prirodu.

Ovaj provokativni čin armenskih oružanih snaga treba promatrati kao nastavak nedavnih
akcija i izjava vodstva agresorske države Armenije, koje služe povećanju napetosti u regiji.



Armenija, koja je svoju agresivnu politiku odrazila u strategiji nacionalne sigurnosti zemlje, otvoreno pokazuje da ima za cilj iskoristiti nove pozicije i povećati napetosti u regiji, umjesto da eliminira posljedice sukoba i povuče svoje okupacijske snage s međunarodno priznatih teritorija Azerbajdžana.

Ova provokacija od strane Armenije baca ozbiljnu sumnju na suštinu pregovora
posredovanih od strane kopredsjedatelja Minsk grupe OESS-a o rješenju sukoba između Armenije i Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu.

Godine 1993. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 4 rezolucije u kojima se zahtijeva trenutno i bezuvjetno povlačenje armenskih trupa sa svih okupiranih teritorija Azerbajdžana i povratak svih izbjeglica i interno raseljenih osoba na njihove zemlje. Rezolucije UNSC-a osuđuju uporabu sile protiv Azerbajdžana i okupaciju njegovih teritorija te potvrđuju suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost granica Azerbajdžana. Te rezolucije Armenija do sada nije ispunila. Nisu poštovane ni odluke i rezolucije Generalne skupštine UN-a, OESS-a, Europskog parlamenta, Vijeća Europe i drugih međunarodnih organizacija.

Armenske agresije moraju biti osuđene!

Autor: Veleposlanstvo Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj

Facebook Comments

Loading...
DIJELI