AUSTRIJA PROTIV HRVATSKOG ULASKA U SCHENGEN?! Ministar obrane Karner protivi se proširenju Šengenskog prostora i ukidanja kontrola na granicama EU!

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je u petak za austrijski dnevni list Kurier izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor i ukidanja kontrola na granicama Europske unije.

“Sada nije vrijeme za glasovanje o širenju, kada sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira. Proširivati jedan slomljeni sustav, nema smisla jer ne bi mogao funkcionirati. Stanje u Europi posve jasno pokazuje da je zaštita vanjske granice propala”, poručio je Karner.

Austrijski ministar unutarnjih poslova je poručio kako je Austrija trenutačno suočena s pojačanim priljevom izbjeglica, koje uzduž tzv. Balkanske rute prelaze preko drugih država članica Europske unije i neometano ulaze u Austriju.

“U Austriju je od početka ove godine ušlo 90.000 ljudi, od čega njih 75.000 nije prethodno registrirano niti u jednoj od država članica EU-a, kroz koje su prolazili”, upozorio je Karner.

Za Hrvate je sigurno današnja vijest da je Austrija protiv ulaska Hrvatske u Schengen bila “grom iz vedrog neba”, navode austrijski mediji, tim više jer je prošli tjedan Europski parlament dao svoju preporuku za prijem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, a povjerenica EU-a za unutarnje poslove Yiva Johansson već im je zaželjela “dobrodošlicu”.S obzirom na to da odluka o prijemu navedene tri zemlje u šengenski prostor treba biti donesena 8. prosinca ove godine i to jednoglasno, to je očito prerano!, naglašava Kurier.

Prema tvrdnjama Kuriera, Hrvatska je bila kratko pred ulaskom u šengenski prostor, te se za nju neće posebno glasovati, jer će češki predsjedatelj Europskim vijećem dati glasovanje o ulasku u Schengen zajedno u bloku s ostalim zemljama, a proširenje šengenskog prostora biti sljedeći tjedan “vruća” tema i na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.

Je li najezda ilegalnih migranata doista jedini razlog zbog kojeg Austrija pokušava zaustaviti Hrvatsku na ulasku u šengenski prostor, zasad je nepoznato, ali još nedavno su austrijski mediji s radošću pisali kako su Austrijanci veseli jer uskoro više neće morati stajati satima u kolonama na slovensko-hrvatskoj granici kada odlaze na odmor, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI