AUSTRIJSKA VLADA ZABRANILA HOS-ove SIMBOLE NA BLEIBURGU: ‘Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu’

screenshot

Dodatna obilježja povezana s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) zabranit će se na skupu u Bleiburgu, odlučila je austrijska vlada, objavila je vladina stranka Zeleni.

“U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)’. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove simbole”, pišu u priopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eva Blimlinger.

Naime, na sjednici vlade u srijedu donesena je odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije.


“Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi zaista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola, ali i aktualnih fašističkih simbola se na kraju pokazala kao uspješna”, rekla je Blimlinger.

Zastupnica Zelenih je još primijetila kako je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati.“Svatko bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli a o ustaškim simbolima da se i ne govori”, rekla je zastupnica Zelenih, objavila je austrijska agencija APA.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI