AVDAGIĆ KOMENTIRAO KRIMSKU PLATFORMU: ‘Mjere osiguranja su na visokoj razini, ne vjerujem da će Rusija izvesti bilo kakav napad na Zagreb’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Glavni dio jednog od najvećih međunarodnih događaja od neovisnosti Hrvatske – parlamentarnog samita Krimske platforme, održava se u utorak u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK). O tome kakvo je značenje tog događaja u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorio je vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

Rekao je kako se u Zagrebu nalazi pedesetak stranih delegacija, a mjere osiguranja su na visokoj razini.

“Postoje malo problema u prometu i vjerujem da su Zagrepčani možda malo i ljuti, posebice oni koji se nalaze na rutama kada idu na posao, a ceste su zatvorene zbog sigurnosnih mjera. Trebamo svi pratiti malo više informacije koje je dala policija i prilagođavati se tomu. Trebali bismo se pripremati barem pet, šest dana prije da to štima”, rekao je Avdagić.

Dodao je kako ne vjeruje da će Rusija izvesti bilo kakav napad na Zagreb.

Osvrnuo se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao kako ne vidi smisao održavanja Krimske platforme te da ne vjeruje da će se donijeti neki posebni zaključci. Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) istaknuo je kako je “najveći značaj Krimske platforme njezina parlamentarna dimenzija”.



“Geopolitički položaj Hrvatske uvjetovan je njenim članstvom u Europskoj uniji i NATO-u. Zbog toga Hrvatska ima pravo ravnopravno promicati svoje nacionalne interese. Vjerujem da će u tom pogledu na ovom skupu tako i biti. No Hrvatska se samim time i izlaže svojim opasnostima, koje prijete i Europskoj uniji i NATO-u. Mi moramo postaviti pitanje, kada govorimo o važnosti ovakvih skupova, nalazi li se sama Hrvatska u dovoljno stabilnom okruženju. Nemojmo zaboraviti važnu činjenicu, Hrvatska je jedina osim Ukrajine osjetila neke posljedice ratnih djelovanja ove godine. Na Zagreb je pao dron, to je posljedica konflikta u Ukrajini. Prema tomu, nismo mi tako daleko ni od same bojišnice. Što se tiče izjava predsjednika Milanovića, kazao bih da ovu situaciju treba iskoristiti da se iskomunicira poruka podrške ukrajinskom narodu, koji se bori za slobodu i opstanak, ali ako nema želje da se ta poruka pošalje, onda ovakvi skupovi za te ljude zaista nemaju smisla”, istaknuo je Picula.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol (HDZ) naglasio je da je Krimska platforma doista veliki skup.

Dodao je kako je “Hrvatskoj narastao geopolitički značaj od kada je počeo rat u Ukrajini, a  Hrvatska se pokazala kao vrlo pouzdan partner Sjedinjenim Američkim Državama”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI