BAČIĆ KRIZU U SDP-u NAZVAO BIZARNOM! Najavio i moguće poteze u slučaju smjena u Holdingu

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Branko Bačić glavni HDZ-ovac u Saboru komentirao je vruće  političke teme ovih dana. Od snimke na kojima muškarci s fantomkama tjeraju migrante iz Hrvatske na graničnom prijelazu udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije. Nije mogao zaobići i pitanja o krizi u SDP-u kao i oko trakavicu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, i zbivanjima u Gradu Zagrebu točnije situaciju oko Holdinga i smjena koje je proveo gradonačelnik Tomašević.

“I premijer i ministar unutarnjih poslova Božinović izvijestili su nas da su zatražili od glavnog ravnatelja policije da istraži jesu li doista optužbe da se radi o policajcima točno. Ponašanje koje se vidi na snimkama za osudu, neprihvatljivo je. Pričekajmo da završi istraga. Hrvatska je kao država EU s najdužom vanjskom granicom dnevno suočena s migrantskim valovima, često puta orkestriranim, dogovorenim, praktički se krijumčari ljudima i treba dati priznanje policiji da cijelo vrijeme štiti našu granicu”, rekao je Bačić gostujući na N1 televiziji.

“Činjenica je da je Europska komisija dala značajna sredstva ne bi li se osnažila hrvatska policija u obrani od migrantskih valova. Bilo je čak ideja da se napravi zid, nikad nismo radili zid. Nikakva vrsta zida ne dolazi u obzir s obzirom da su s druge strane naši sunarodnjaci iz BiH. Treba istaknuti da je već veliki broj policajaca na određen način suspendiran jer su utvrđene okolnosti koje nisu bile dobre. Policija i MUP utvrdit će o čemu se radi,  radi li se o policajcima… Ne vjerujem da bi tu bilo nekakvog orkestriranog postupanja koje bi podrazumijevalo nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti. Ja bih u ovom smislu vidio što će stručni tim policije i MUP-a utvrditi”, kaže dalje Bačić.

Uvjeren je kaže da MUP i ravnateljstvo policije nadgledaju postupanje prema migrantima.

“Nezamislivo mi je da bi se na bilo koji način gledalo kroz prste nekakvom takvom nezakonitom postupanju. Treba ispitati sve okolnosti. Tko je sudjelovao, kako je do toga došlo, jesu li migranti pružali kakav otpor… Puno je upitnika”, rekao je Bačić.



Bačić je potom komentirao i krizu koja potresa SDP.

“U SDP-u vrije već neko vrijeme. Čini mi se da je ovo borba oko prijestolja u SDP-u između suradnika bivšeg i sadašnjeg predsjednika. To za SDP nije dobro. Je li to kraj rasipanja Kluba, nisam siguran. Stranke prolaze krize, ali ova kriza mi je malo bizarna”, rekao je Bačić.

Komentirajući izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, Bačić je odbacio optužbe da su vladajuća većina i HDZ “zaslužni” za to što postupak traje toliko dugo.

“Nakon Odbora na kojem smo saslušali kandidate, zaražili da nam DSV da podatke što je to sa stegovnim postupkom protiv suca Dobronića. Mi smo nakon toga održali sjednicu većine i dogovorili da ćemo prije sve podržati Marina Mrčelu jer nam se čini da su njegov program, nastup i reference bolje od ostalih kandidata. Također smo rekli da i gospodin Dobronić dolazi iz sustava, utvrdili smo da je i on osoba koja se može nositi s pozicijom predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Bačić.

Bačić se osvrnuo i na krizu u Zagrebačkom holdingu i na novu zagrebačku vlast.

“Mislim da su se pokazali nekompetentnima za upravljanje Zagrebom. U nekim slučajevima, gdje se upravo od njih očekivalo s obzirom na background jer su se bavili zelenim politikama, da će bar u tim predmetima kao što je gospodarenje otpadom, da će tu pokazati snagu, znanje, no i tu su na određeni način kiksali. Tomislav Tomašević je rekao da zna da je teška situacija, da ima problema, da se 18 godina pripremao, zato me čudi ovakvo postupanje kad je Holding u postupanju, na granici nezakonitog. Sve to skupa ne izgleda dobro”, komentirao je Bačić te dodao da će “u Saboru podnijeti podnesak Antikorupcijskom vijeću da se očituje o ovom slučaju te ima li elemenata korupcije u slučaju Holding, s obzirom na ono što je objavio Samodol.

HDZ-ovi vijećnici iznimno su kritični prema gradonačelniku Tomaševiću, no HDZ je čvrsto stajao uz Milana Bandića.

“Odgovornost o kojoj se govori, HDZ je kao politička stranka platio na lokalnim izborima. Izgubili smo zato što smo imali tu jednu ostavštinu suradnje s bivšim gradonačelnikom, pritom treba reći da je izvršna vlast ona koja je odgovorna za funkcioniranje poduzeća u vlasništvu Grada, poluge koje kadrovski definiraju strukturu u tvrtkama su u rukama gradonačelnika”, rekao je Bačić.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI