Bačić: ‘Mislim da će doći dan kad će Pupovac otići na Oluju u Knin’

screenshot

Niti ja se ne slažem s političkim stavovima Milorada Pupovca, ali važno je da se podsjetimo da je on glasao za Zakon o hrvatskim braniteljima

Predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao aktualne teme.

Kako komentirate činjenicu da je već drugi radni dan u Saboru sabornica poluprazna?

Možda ste uputili pitanje na krivu adresu, ja sam gotovo inventar u Hrvatskom saboru, a prema evidenciji mog kluba, jučer su svi zastupnici HDZ-a bili u Saboru, koliko ih je bilo u sabornici ni ja nisam zadovoljan, ali neki su bili na sastancima u odborima.

Je li premijer pretjerao u svojim odgovorima oporbi na sjednici u srijedu?

Nije pretjerao, mislim da je bio dominantan, da su pitanja oporbenih zastupnika više sličila na doskočicu, dosjetku, nego na pitanja koja bi više interesirala sve naše sugrađane i na taj način su mu olakšali posao, jer je u odgvorima pokazao da vlada svime što je potrebno.



Je li bio nervozan?

Nije bio nervozan, sam je rekao da nastup prilagođava pitanjima i onima koji ih postavljaju.

Kako gledate na prosvjed u Vukovaru koji je najavio HDZ-ov gradonačelnik u trenutku kad je na vlasti Vlada HDZ-a?

Ivan Penava je sam u nekoliko navrata rekao da prosvjed nije uperen protiv Vlade nego protiv nečinjena institucija. Svi smo mi osjetljivi na patnje i rane Vukovara i htjeli bismo da se svi teški ratni zločini procesuiraju. Vlada je toga svjesna.

Je li to nezgodna situacija za Vladu?

Održani su sastanci u Ministarstvu hrvatskih branitelja s ministrom pravosuđa, ministrom uprave i ravnateljem policije. Vjerujem da je na tim razgovorima dano do znanja da se puno učinilo na procesuiranju zločina i da Vlada radi jako puno. U planu je sastanak s glavnim državnim odvjetnikom, ne da bi se na njega utjecalo, nego da iznese činjenice kako se procesuiraju ratni zločini. Nakon toga vjerujem da će Penava vidjeti da te institucije rade sve što je u njihovoj moći da se procesuiraju zločini.

Podržavate li vi prosvjed?

Ja prosvjed ne podržavam, ne mislim da će se time ubrzati rad institucija. Ne da se neće ubrzati, nego će se otežati rad institucija. Neki će reći da su procesuiranja rezultat prosvjeda. Odluke se ne donose na ulici.

Treba li Penava snositi sankcije zbog toga?

Ne, zbog toga ne mislim da se teba sankcionirati, ali treba mu pokazati da je prosvjed nepotreban.

Treba li se održati posebna sjednica Sabora o Miloradu Pupovcu?

Ne treba i ne smije. Živimo u demokraciji, Milorad Pupovac je dugovječan političar u Hrvatskoj, znamo njegove stavove i o Domovinskom ratu.

Je li trebao otići nakon govora Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci?

On je sam rekao da ne kani komentirati tuđe riječi, da odgovara za svoje. Niti ja se ne slažem s političkim stavovima Milorada Pupovca, ali važno je da se podsjetimo da je on glasao za Zakon o hrvatskim braniteljima. Važno je pročitati članak 1. u kojemu se jasno govori o Domovinskom ratu kao o pravednom i obrambenom i da je podržana od dijela pripadnika Srba u Hrvatskoj. Milorad Pupovac je glasao za to. Ja ga ne želim propitivati, jer su mi jasni njegovi stavovi.

Kako komentirate njegove istupe jučer?

Rekao ssm da se ne slažem s njegovim stavovima.

Pupovac je rekao da će podržavati Vladu dok imate o čemu razgovarati. Bojite li se da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju?

To je odluka SDSS-a dokad će podržavati Vladu. Dosad nije bilo problema u funkcioniranju naše koalicjie i mislim da neće biti ni ubuduće.

Mislite li da će Milorad Pupovac jednom doći na obilježavanje Oluje u Knin?

Mislim da će doći dan kad će Pupovac doći u Knin na obilježavanje Oluje.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI