BAČIĆ SE OPRAVDAVA: ‘Ako je stranka odgovorna za kriminal, ne znači da je kriminalna organizacija’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić očitovao se o presudi stranci u aferi Fimi media.

Pravdao se ponovivši jučerašnju izjavu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, a slično je govorio i HDZ-ov ministar Ivan Malenica.

“Kao legalisti priznajemo i prihvaćamo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, kojom su proglašeni krivim tadašnji čelnik stranke Ivo Sanader, rizničar i blagajnica stranke, i da je zbog počinjenja kaznenog djela čelne osobe, sukladno zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, Hrvatska demokratska zajednica proglašena odgovornom.”

“Vidjet ćemo hoćemo li tražiti pravnu zaštitu HDZ-a”, dodao je.

“Što se tiče isprike, ovdje je stranka proglašena odgovornom zbog kaznenog djela čelne osobe. Time, niti je stranka proglašena zločinačkom organizacijom niti je stranka proglašena kriminalnom organizacijom”, kazao je dalje i istaknuo da “ovom presudom HDZ nije proglašena krivom u smislu njihovi članovi i ostali dužnosnici”.



“Ja osobno, deset godina se s tom političkom odgovornosti nosim i nosit ću se još dugo”, kazao je dalje, “… birači će o tome odlučivati.”

“Stranka je u to vrijeme imala velike i značajne prihode. Imali smo velik broj zastupnika, prihodi iz proračuna su bili jako, jako veliki, imala je i velik broj vijećnika te je iz lokalnih proračuna imala velike prihode, naplaćivala je članarinu, a i donacije su bile izdašnije. Stranka je tada raspolagala velikim novcima.

Nisam mogao sumnjati, nije mi bilo ni na kraju pameti da bi bilo potrebno na bilo koji način skupljati nezakonita sredstva kako bi se financirali određeni rashodi. S druge strane, o takvim nezakonitim postupcima Predsjedništvo stranke nije raspravljalo u godinu dana dok sam ja bio član.

Tek nakon što je pokrenuta afera smo doznali za određene stvari za koje do tada nismo znali. Ne mogu prihvatiti nikakvu odgovornost za nešto što nisam znao niti sam mogao znati, niti ja niti ostali dužnosnici koji nisu obuhvaćeni optužnicom”, rekao je Bačić.

Na upit osjeća li se prevarenim ili nasamarenim odgovara:

“Osjećam se razočaranim”.

“Mislim da je to nanijelo štetu stranci. Mi smo zbog toga na izborima koji su uslijedili 2011. kažnjeni onako kako politička stranka može biti kažnjena. Izgubili smo te izbore i to je na određeni način bila kazna koja je zadesila stranku zbog onoga što se događalo u vrijeme kada je stranku vodio Ivo Sanader”, rekao je Bačić.

Upitan je li mu u to vrijeme išta bilo sumnjivo, s obzirom da je blisko surađivao sa Sanaderom, Bačić je odgovorio: “Ja sam bio državni tajnik u to vrijeme u Vladi i nisam na nikakav način dolazio u kontakt s agencijom Fimi media, nisam imao nikakvog doticaja. Takva saznanja, da postoje radnje koje su nezakonite i zbog kojih je nastajao crni fond… Nisam bio upoznat. Nisam ni prikupljao te novce niti sam ih dijelio. Kažem, pri takvom iznosu novca kojim je stranka raspolagala ni na pamet mi nije moglo pasti da bi se mogle raditi ovakve radnje. Nisam primijetio ništa sumnjivo”.

“Nije se moglo naslutiti da bi na bilo koji način postojali takvi postupci. Takve informacije nismo imali. Sve se saznalo kada je Sanader otišao”, dodao je Bačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI