BAHATI POKUŠAJ PREVARE! Primorac, Kutleša i Biluš o financijskoj aferi: ‘Više od jedne banke detektirale su sumnjive transakcije, a novac je blokiran u subotu’

Screenshot/N1

U vezi pljačke INA-e u Ministarstvu financija izjave novinarima dali su šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, a uz njih je bio i ministar financija Marko Primorac.

“S obzirom na činjenicu da Ured za sprječavanje pranja novca nema priliku izlaziti u javnost s informacijama kratko bih rekao čime se bavimo. Nakon zaprimljenih sumnjivih transakcija od banaka ili fizičkih osoba, Ured započinje analitičku obradu i rezultate dostavlja tijelima kaznenog progona”, rekao je Biluš.

Dodao je kako o slučaju INA-e ne može iznositi detalje, ali da ovaj slučaj pokazuje suradnju svih tijela.

Naglasio je kako je to “specifičan sustav jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, oko 800 milijuna kuna, a u ovom postupku identificirane su i stjecane nekretnine”.

O Poreznom USKOK-u koji djeluje u sastavu Porezne uprave, a to tijelo jasno i nedvosmisleno radi na slučajevima, govorio je Kutleša.“Sve je krenulo od obavijesti od banke u konkretnom slučaju pranja novca, a mogu reći da su više od jedne banke detektirale sumnjive transakcije”, rekao je Biluš, ne želeći davati detaljnije informacije.

Samo je istaknuo kako “nisu transakcije išle od sredine 2020. kao što se spominje u medijima nego kasnije, a novac je blokiran u subotu”.

“Imamo robusni, dobar informacijski sustav koji nam pruža mogućnost otkrivanja nepravilnosti. Otvorili smo prostor kroz poreznu reformu da aktivnije djelujemo u sustavu sprječavanja pranja novca i sve je to rezultat kontinuiranog rada”, rekao je Kutleša.

Dodao je kako je Porezna uprava dobila potporu za daljnu digitalizaciju.

“Digitalizacija i fiskalizacija 2.0 odnosno svih računa su još dva projekta. Sustav evoluira”, naglasio je.

Novinarima se obratio i ministar financija koji nije htio komentirati činjenicu da je “takva akcija propala zbog uplata na račun umirovljenika”.

“Izgleda malo neuobičajeno. Nemam nikakav poseban komentar. Mislim da je ovo rezultat neovisnog rada sustava. Drago mi je da se pokazalo da ta tijela rade u koordinaciji”, rekao je Primorac.

Dodao je kako ne zna kako procesi unutar INA-e funkcioniraju i je li netko iz kompanije odgovoran.

“Po onome što ja znam radi se o tome da je jedna osoba dogovarala niže cijene. Ako su to neki interni procesi dozvolili, onda je to nešto neuobičajeno. Isto tako, ako postoji bilo kakva odgovornost unutar kompanije, smatram da treba prikladno odgovarati za to”, naglasio je ministar.

Podsjetimo, u akciji, koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja našli su se direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za više od 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI