Bandić brutalno diže cijenu parkinga u Zagrebu: Evo koliko će koštati po zonama

screenshot

Poskupjet će i parkiranje u javnim garažama

Grad Zagreb i Zagrebački holding dogovorili su nove cijene parkiranja u metropoli. Parkiranje u prvoj zoni tako će poskupjeti dvostruko, sa 6 kuna po satu na 12 kuna, u drugoj će se zoni, umjesto tri kune, plaćati 5 kuna, a parkiranje u trećoj zoni poskupjet će za 50 lipa, odnosno sa 1,5 kuna na dvije kune.

Osim toga, poskupjet će i parkiranje u javnim garažama. Tako će, primjerice, cijena sata parkiranja u garaži Tuškanac stajati deset kuna umjesto dosadašnjih pet, na Langovu trgu i u garaži u Petrinjskoj parkiranje će se plaćati sedam, a ne četiri kune, a cijene će ići gore i u ostalim javnim garažama pod upravljanjem Zagrebparkinga.

Mjere su to koje će sigurno izazvati negodovanje zagrebačkih vozača. Sve cijene i ostale novosti vezane za parkiranje u glavnom gradu stoje u Nacrtu novog prijedloga Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža koji je pušten u javnu raspravu 11. lipnja i na koji će se prijedlozi i prigovori moći uložiti do 11. srpnja, piše Jutarnji.

Budući da većina prijedloga koje gradonačelnik Milan Bandić pusti u javnu raspravu na kraju i prođu bez obzira na primjedbe i dodatne prijedloge, za očekivati je da će ovaj pravilnik sa znatnim povećanjem cijena parkiranja na snagu stupiti početkom kolovoza.

U novom prijedlogu mijenjat će se i vrijeme naplate, pa će se tako radnim danom u prvoj zoni parkiranje naplaćivati od 7 do 22 sata, a ne do 21 sat.



U javnim garažama Gorica i Kvaternikov trg cijena parkinga poskupjet će za dvije kune, sa četiri na šest kuna, a povećat će se i cijena mjesečne karte na 250 kuna, što je povećanje za 100, odnosno 50 kuna.

Na Langovu trgu cijena sata parkiranja bit će sedam kuna, što je povećanje za tri kune, a za 50 kuna poskupjet će mjesečna karta koja sada iznosi 250 kuna. Najviše će porasti cijene u garaži Tuškanac. Sat parkiranja trebat će platiti deset umjesto pet kuna, a za 150 kuna povećat će se i mjesečna dnevna karta koja će nakon poskupljenja iznositi 400 kuna.

Iz Grada navode da je razloga za poskupljenje više, a jedan od najvažnijih je rasterećenje centra, koji je zagušen automobilima. U Gradu smatraju da će povećanje cijena motivirati građane na češće korištenje javnog prijevoza. U ZET-u, kojim od ove godine upravlja Grad, cijena karata nije se mijenjala jer se i dalje pola sata vožnje plaća četiri kune, a sat i pol deset. Prvog dana srpnja uvodi se nova karta od sedam kuna za sat vremena vožnje.

Povećanje cijena parkiranja moglo bi dodatno povećati prihode Zagrebparkinga, koji je u prošlom desetljeću bio zlatna koka Holdinga. Prema izvješću za 2017. godinu, ta je podružnica imala 153,1 milijun kuna prihoda, odnosno 9 milijuna kuna više nego godinu prije. Prihodi od prodaje povećali su se za 14 milijuna kuna, a povećala se i dobit koja je lani iznosila gotovo 36 milijuna kuna, što je tri milijuna kuna više nego 2016. godine, pišeJutarnji list.

Novi cjenik: Povećanje po zonama za sat parkiranja

Povećanje po zonama za sat parkiranja:

12 kuna  nova je cijena u 1. zoni  (stara cijena 6 kn)

5 kuna  nova je cijena u 2. zoni  (stara cijena 3 kn)

2 kune  nova je cijena u 3. zoni (stara cijena 1,5 kn)

Cijene javnih garaža za sat parkiranja:

10 kuna nova je cijena u garaži Tuškanac (stara cijena 5 kn)

7 kuna nova je cijena u garažama Langov trg, Petrinjska (stara cijena 4 kn)

6 kuna nova je cijena u garažama Gorica, Kvaternikov trg, Rebro (stara cijena 4 kn)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI