Bandić: ‘Holjevac je bio mudar pa je pozvao Tita na otvorenje Mosta slobode’

screenshot

„Nisam ja vaša streljana u Vrapču niti glineni golub“

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na aktualnom satu Gradske skupštine na pitanja zastupnika Tomislava Tomaševića vezano za projekt Grad u Gradu, poručio da on zna postupati sukladno svojim ovlastima, poslovniku i statutu te da će, kada bude imao nešto reći na tu temu, onda to podijeliti s javnošću i informirati Skupštinu.

Tomašević (Zagreb je naš) je postavio pitanja gradonačelniku zašto nije bila javna rasprava vezano za projekt Grad u Gradu, da li se pozivaju investitori prema studijama koje su plaćene i izrađene, zašto je rok za iskazivanje javnog interesa bio samo 15 dana, a tražili su se veliki uvjeti te zašto nitko iz Grada nije bio na tribini Društva arhitekata Zagreba (DAZ) o tom projektu.

Bandić mu je odgovorio da on zna postupati sukladno svojim ovlastima, poslovniku i statutu i koristi ovlasti gradonačelnika te da će, kada bude imao nešto reći na tu temu onda to podijeliti s javnošću i informirati Skupštinu. “Do tada nemamo o čemu razgovarati”, dodao je.

Vezano za izostanak s tribine DAZ-a, Bandić je kazao da je DAZ bio pozvan u Gradsku upravu, ali su odbili doći. “Nisam baš posebno pametan, ali nisam ni bedast. Nisam ja vaša streljana u Vrapču ni glineni golub. Ako oni odbiju doći u Upravu, onda ja imam još manje obaveze da šaljem ikoga na tu streljanu”, poručio je.

Tomašević: Dobro svirate, samo ne znam po čijim notamaTomašević mu je rekao da mu nije odgovorio na pitanja te poručio: “Nije čudo što vas je Muzička akademija predložila za počasni doktorat jer dobro svirate, samo ne znam po čijim notama”.

Na aktualnom satu Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez) ustvrdio je da se transparentnost u Zagrebu piše malim slovom jer nikako ili ne u potpunosti dobiva odgovore na pitanja koja postavlja Gradu.

“Zato ih sada postavljam sa zastupničke govornice. Tražim da mi se dostave ugovori i aneksi sklopljeni između Zagrebačkog holdinga i Končara vezanih za kupovinu i održavanje tramvaja jer je evidentno da se sve više toga ‘outsourca’ i da su troškovi održavanja sve veći. Međutim, rečeno mi je, iako se sve plaća javnim novcem, da su tajni’, kazao je Petek.

Bandić je naložio gradskoj upravi da mu se odgovora na vrijeme i precizno, a potom dodao da ukoliko u ugovorima ima klauzula o tajnosti da ih neće dobiti.

Petek smatra da da se ugovori moraju biti jer se radi o javnom novcu te je upozorio da je nalaz Državne revizije ukazao na niz manjkavosti zbog čega je i dala negativno mišljenje.

Kada je gradio Većeslav Holjevac nije se tada moralo uknjižavati

SDP-ovog zastupnika Sašu Molana zanimalo je što grad radi po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih poslova za vrtiće i škole.

“Da li vi znate da do prije par godina niti jedna kuća u Novom Zagrebu nije bila uknjižena. Kada je gradio Većeslav Holjevac nije tada moralo uknjižavati. Tada je bila jedna partija koja je donijela odluku da se gradi i gradilo se i crtalo na licu mjesta”, kazao je Bandić.

Osvrnuo se i na trenutnu rekonstrukciju Mosta slobode, istaknuvši da dozvola za Most nikada nije izdana, ali ga je otvorio drug Tito.

“Holjevac je bio mudar pa je pozvao Tita na otvorenje pa se nitko nije usudio pitati zašto nema građevinsku dozvolu. Ali ja to ne mogu raditi, ja moram poštivati statut poslovnik i zakon i nemam drugog izbora”, ustvrdio je gradonačelnik.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine ‘zapela’ već na utvrđivanju dnevnog reda

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je ujutro ‘zapela’ već na samom početku kad, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, nije prošao prijedlog Kluba gradskih zastupnika lijevog bloka da po hitnom postupku gradonačelnik Milan Bandić podnese detaljno izvješće o razvoju projekta “Grad u Gradu”.

Svoj prijedlog obrazložili su jučerašnjom tribinom u Društvu arhitekata kojoj je cilj bio informirati javnosti o projektu “Grad u Gradu”. Na tribinu se, ističu, iz gradskih upravnih tijela nije nitko odazvao dok se iz sredstava javnog priopćavanja svakodnevno nižu informacije o projektu o kojem zastupnici ništa ne znaju niti sudjeluju u njegovoj izradi.

“Jučer je održana tiskovna konferencija na kojoj su čak spominjani neki neboderi od 200 katova, spominjalo se rušenje Zagrebačkog velesajma. Ne znam što je zapravo u glavi nečasnog doktora, pardon, budućeg počasnog doktora gradonačelnika Bandića i stoga tražimo puno više informacija”, pojašnjavao je predsjednik Kluba gradskih zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević njihov zahtjev koji, međutim, prilikom glasovanja nije dobio ‘zeleno svjetlo’.

Gradonačelnik Bandić poručio je pak da kada bude trebalo informirati Gradsku skupštinu o bilo kojem postupku kojim preuzima obaveze u ime Grada Zagreba vezano za taj projekt, on će to i učiniti.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda nije prošao niti prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a koji traže dvije izmijene redoslijeda unutar dnevnog reda, odnosno da Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca 2018. stavi, ne kao 21. već kao prva točka dnevnog reda kao i da prijedlog zaključka o osnivanju društva Sportski objekti bude druga a ne 13. točka.

SDP-ovac Mišić nezadovoljan: Izvješće o radu gradonačelnika kasno navečer

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić je zamjerao jer je, kaže, prvi puta gradonačelnik podnio izvješće o radu na vrijeme, a ta je točka tek 21. na dnevnom redu i u raspravu bi mogla tek u kasnim noćnim satima.

Na dnevnom redu današnje Gradske skupštine 30 je točaka, među kojima i prijedlog gradonačelnika Bandića o osnivanju društva Sportski objekti, društva s ograničenom odgovornošću. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak je nakon sastanka s Bandićem izjavio da ne vidi razlog da se ne podrži taj prijedlog te poručio kako od predstavnika gradskih ureda koji predlažu tu točku želi da na sjednici javno obećaju kako se nekretnine Sportskih objekata neće prodavati. Na dnevnom redu su i prijedlozi zaključaka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova za projekt “rotor Remetinec”, o zaduživanju Grada korištenjem “ESIF kredita za energetsku učinkovitost”, o davanju jamstva za kreditno zaduživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te o raspodjeli sredstava za djelomično pokrivanje gubitka Kliničke bolnice „Sveti Duh“, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti. Razmatrat će se i izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI