Bandić napao Hasanbegovića: „ Pusti Masarykovu na miru, revizija prošlošću nije tvoje eksluzivno pravo“

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Bandić je poručio svim povjesničarima, pa tako i Hasanbegoviću, “da budu povjesničari i da što manje svoje svjetonazorske okvire i limite, ili poglede, nastoje pretočiti u Gradsku skupštinu”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić oštro je u srijedu napao svog koalicijskog partnera iz redova Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića.

Neka pusti Masaryka na miru. Ne on, nego bilo tko. I neka nas ne svađa s našim prijateljima iz Europe. Revizija povijesti nije ekskluzivno pravo Hasanbegovića, niti ijednog vijećnika u Gradskoj skupštini. Ako se tako nastavi, onda će on uskoro raditi samo to što radi – baviti se prošlošću”, rekao je Bandić u srijedu na Radio Sljemenu i time prvi put svom partneru koji mu omogućava većinu u Gradskoj skupštini poslao jasan signal da je vrlo lako moguća rekonfiguracija te većine.

Osim toga Bandić je poručio svim povjesničarima, pa tako i Hasanbegoviću, “da budu povjesničari i da što manje svoje svjetonazorske okvire i limite, ili poglede, nastoje pretočiti u Gradsku skupštinu”, piše Jutarnji list.

Pogubno bi bilo za Hrvatsku da povjesničari vode državu, a političari da tumače povijest”, poručio je Bandić.

Bandićev stav u srijedu je kratko komentirao i sam Hasanbegović.



Birači su ti koji odlučuju o budućim profesijama današnjih političara. U načelu se slažem s Bandićem i u njegovim riječima ne prepoznajem sebe, posebno oko priče o Masaryku budući da to nije moj prijedlog, nego raniji prijedlog HDZ-a i uglednog akademika Ranka Marinkovića. Snažno podržavam mišljenje da nekompetentni političari ne bi trebali tumačiti povijest, a posebno oni koji ne znaju razliku između Ive Lole Ribara i Gorana Kovačića”, rekao je Hasanbegović, aludirajući na nedavni gaf gradonačelnika Bandića.

Podsjećamo,zagrebački gradonačelnik u Gradskoj skupštini trenutačno kontrolira 27 ruku. Osim zastupnika svoje stranke, u potpisnici sporazuma o suradnji su i vijećnici HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, a nedavno im se priključio i Radenko Tomić, koji je u Skupštinu ušao na listi SDP-a.

Bez zastupnika Neovisnih, Bandić bi imao 22 zastupnika te bi za novu većinu trebao pridobiti još četiri zastupnika.

Darinko Kosor i Sandra Švaljek imaju osam zastupnika i oni su dosad naglašavali da s Bandićem neće ni po koju cijenu. Isti stav ima i SDP, kao i četvero zastupnika platforme Zagreb je naš. Anka Mrak Taritaš praktički ima tri zastupnika i teško bi pristala na takvu koaliciju. Ona je u srijedu održala sastanak s Bandićem, ali naši sugovornici iz Grada tvrde da nije bilo riječi o budućoj suradnji već o prostoru za rad stranke Glas. Stav da ostane u oporbi ima i Tomislav Stojak, jedini zastupnik HNS-a u Skupštini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI