‘BANDIĆEV ŠEIK’ U VELIKOJ OFENZIVI: Već je kupio ‘pola Dalmacije’, idući cilj je – Tomašević!

LConstantino/Wikimedia

Prvih sto dana mira, koji se običavaju dati novim šefovima države, vlade ili grada, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, nasljednik osebujnog Milana Bandića, sasvim sigurno neće imati. Nije ovaj aktivist još ni zasjeo u gradonačelničku fotelju, a pritisci Bandićevih “vanjskih suradnika” već su počeli. Tako ga preko nekih medija na razgovor poziva zagrebački kralj otpada Petar Pripuz, koji se, doduše, odlučio za nešto umjereniju taktiku.

Neumjereno i pomalo svisoka Tomaševiću se zato obratio čuveni Bandićev šeik Mohamed Alabbar, koji je još u drugom krugu lokalnih izbora osvanuo na naslovnici jednog niskotiražnog tjednika pozivajući Tomaševića na suradnju. Nedugo nakon toga Alabbar se pojavio na javnoj televiziji, gdje ga je srdačno ugostio Romano Bolković, koji nije ni pokušavao skriti oduševljenje svojim sugovornikom. Upućeni tvrde kako je šeik koji je Bandića ispratio u život vječni angažirao svu raspoloživu PR mašineriju ne bi li dopro do novoga gradonačelnika, dok se s druge strane, stručnjacima za PR takav oblik komunikacije nimalo ne sviđa.

Jednostavno i bez uvijanja kažu kako je riječ o ljigavu pristupu tipa uz kojega se vežu različite kontroverzije. Nakon Bandićeve smrti, Alabbar je u medije dospio zbog toga što je kupio Bluesun hotele od splitskog tajkuna Jake Andabaka, pri čemu je zapravo “kupio pola Dalmacije”, uključujući i dobar dio Brača. Da u Hrvatskoj planira ostati, pa i poslovati, jasno je iz toga što je u Zagrebu kupio kuću koju mjesecima uređuje. Iz tog svojeg luksuznog zagrebačkog doma bogati šeik ostvario je kontakte s članovima Plenkovićeve vlade, a sada mu je namjera slomiti Tomaševića, koji je u kampanju ušao kao borac protiv Bandićeva klijentelizma i nepotizma u kojem je dočekao kraj života.


Što je zapravo ‘zagrebački Manhattan’?

Bandić je posljednje sate života proveo s Alabbarom i poduzetnikom Sergejem Ivanovićem, dvojcem koji stoji iza propalog projekta “Zagreb na Savi”. Kao što je poznato, Ivanović je sin nekadašnjeg vlasnika trgovačkog lanca Slavija – Petra Ivanovića, a ujedno je i poslovni partner s Alabbarom, čija je tvrtka trebala graditi kontroverzni zagrebački Manhattan. U slovenskim je medijima Ivanović označen kao Alabbarov savjetnik za gradnju poslovnog centra u Ljubljani, upoznat je s detaljima iz šeikova projekta “Beograd na vodi”, a kada je Bandić 2019. godine potpisao memorandum o gradnji s Arapima, isplivale su i brojne sumnjive i netransparentne kombinacije.Prema dokumentu koji je Bandić potpisao, Grad Zagreb trebao je Alabbarovoj tvrtki Eagle Hills prepustiti vlasništvo nad 1,1 milijun četvornih metara Zagrebačkog velesajma, Hipodroma i igrališta NK Lokomotiva. Uložila bi se golema sredstva u gradnju sve infrastrukture, a zauzvrat bi dobio 30-ak posto udjela u budućem poslovno-stambenom kompleksu. Da priča bude do kraja apsurdna, Arapi su planirali podići kredit s hipotekom na tom zemljištu pa bi u slučaju propasti projekta na Grad pala otplata. Urbanistički plan koji je to trebao omogućiti nije prošao na Gradskoj skupštini, a zasluge za to dobrim dijelom nosi Tomašević, pa i zagrebački HDZ koji nije pristao na te Bandićeve makinacije.

Opasna mreža

U memorandumu je uz ostalo stajalo kako će Grad Zagreb o svojem trošku osigurati vlasnički list s upisnim pravom na ime ciljnog društva, definirati prostorno-planske preduvjete i osigurati preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta, a jamčilo se Eagle Hillsu i to da u skladu s posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu glavnog plana. Da je Bandiću bilo stalo do ispunjenja tog obećanja, bilo je jasno i iz toga što je u to doba ušao u žestoke sukobe s Plenkovićem, zbog tog je projekta prijetio rušenjem Vlade, a kritičari su tvrdili kako Alabbarov projekt u Zagrebu ne odudara previše od projekta u Beogradu, koji je u jednoj fazi ozbiljno zapeo zbog ugovora po kojem su Arapi u Beograd na vodi trebali uložiti 150 milijuna eura.

Srbija je dala zemljište na koje su također mogli podići kredit u istoj vrijednosti, ali je bila dužna osigurati ostatak novca od 3,5 milijardi eura, čime bi Arapi postali 68-postotni vlasnici svega, dok bi srpskoj vladi pripao ostatak. U malom broju nezavisnih srpskih medija već se tada počeo propitkivati ovaj arapski šeik iza kojega stoji bogatstvo od 6,5 milijardi dolara, u međuvremenu se u medijskom prostoru počeo povezivati s muljažama po Indiji, a spominjalo ga se i zbog malverzacija po Pakistanu, pa čak i po Sjedinjenim Američkim Državama, no ništa od toga nije ga zaustavilo.

Samim time što se na dan Bandićeve smrti sastajao s pokojnim gradonačelnikom, jasno je da njih dvojica nisu odustala ni od projekta koji je Zagrepčane digao na noge. Ni nakon Bandićeve smrti Alabbar ne odustaje, s Ivanovićem je još prije dvije, tri godine u Zagrebu osnovao tvrtku preko koje nastoje realizirati sporni projekt, od kojeg nisu digli ruke ni sada kada se vlast u glavnome gradu i formalno promijenila. Ivanović i Bandić godinama su bili bliski prijatelji, što je, uostalom, vidljivo i iz toga što je u jednom od Ivanovićevih stanova živjela Bandićeva suradnica Natalija Prica, koja se onamo uselila nakon rastave. Upravo je taj stan nakon Bandićeve smrti intrigirao predstavnike medija jer se ispostavilo da Bandić nije umro u stanu u kojem živi Ivanović, kako se to prvotno tvrdilo, nego u nekretnini koju je koristila gradonačelnikova suradnica Prica. Čudnim je putovima Bandić isprepleten s bogatim Arapinom i imućnim Ivanovićem, dvojcem koji sada i Tomaševića vabi u svoju mrežu, koju neće biti jednostavno odbiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI