BANDIĆEVA VELIKA AFERAŠKA MREŽA! Ovako je godinama ordinirao šef metropole: Tko su ključni protagonisti njegovih muljaža?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL/

Sva uhićenja i sve osumnjičene koji su posrnuli zadnjih dana sasvim je sigurno teško pohvatati, baš kao što se lako pogubiti u svemu onome za što se za sada sumnjiči ekipu koja se našla na meti policije i Uskoka koji još od četvrtka izvještava o nizu uhićenja po Zagrebu.

Mjesecima su trajali izvidi slijedom kojih su uhićena brojna poznata zagrebačka imena, a među njima našao se i prvi čovjek HRT-a Kazimir Bačić. Privedena je, a zatim i puštena dugogodišnja suradnica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednica Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina, vozač pokojnog gradonačelnika Zdravko Krajina, ali i njegov kompanjon, zagrebački ugostitelj Denis Mohenski.

Lista i pol

Premda je popis uhićenih pozamašan, zapravo se čini kako su se hrvatske pravosudne institucije u ovim vrućim ljetnim danima ozbiljno aktivirale pa zapravo svjedočimo o nizu istraga, koje doduše povezuje pokojni Bandić koji se u dva slučaja od njih tri financijski okoristio.


Davanje mita za trgovanje utjecajem kao i samo trgovanje utjecajem dva su kaznena djela za koja se sumnjiči Bačića i poduzetnika Milana Lončarića. Prema za sada dostupnim informacijama istražitelji smatraju kako je u periodu od ožujka 2020. godine do konca lipnja ove godine Lončarić kao odgovorna osoba, ali i osnivač niza trgovačkih društava s Bačićem s kojim je obiteljski povezan dogovorio posredovanje prema tada još uvijek živom gradonačelniku Bandiću.

Učinio je to nakon što je uvidio da neće uspjeti ishoditi potrebne suglasnosti, rješenja i dozvole Grada Zagreba koje su mu bile neophodne za legalizaciju objekata koji su već izgrađeni, ali i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama koje su u vlasništvu njegovih tvrtki. Uz to što mu je trebao pomoći kod Bandića, Bačić je zagrebačkom poduzetniku navodno trebao asistirati i kod banaka kako bi kredit ishodio po što povoljnijim uvjetima. 

Ruka ruku mije, stara je to mantra koja se po svemu sudeći primijenila i u ovom slučaju pa je Lončarić Bačića navodno nagradio stanom u Radićevoj ulici u samom centru Zagreba, dok je Bandić također u ovom slučaju ponešto novca spremio u džep. Prema Uskokovom priopćenju, glavni ravnatelj javne televizije u kontinuitetu je kontaktirao s Bandićem tražeći ga posredovanje kod službenika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi taj zavod izdao suglasnost i potrebna rješenja za realizaciju građevinskih radova na nekretninama u Lončarićevom vlasništvu, za te je usluge Lončarić Bandiću preko Bačića početkom lipnja prošle godine dostavio basnoslovnih 50 tisuća eura. Dogovoreno je na koncu i učinjeno, a manipulacije su išle tako daleko da je Lončarić od Bandića tražio da se u potrebnim dokumentima lažno navede kako se toranj u zagrebačkom tvorničkom kompleksu treba ukloniti zbog oštećenja nastalih tijekom potresa premda za to nije bilo potrebe.

Mutni poslovi

Ukidanjem statusa kulturnog dobra omogućo se rušenje, a zatim se osigurala dodatna mogućnost gradnje čime se opet išlo na ruku Lončariću i njegovim firmama. Tu mreži pokojnog gradonačelnika nije kraj, na vidjelo izlaze pojedinosti iz jedne od njegovih posljednjih afera, one povezane s famoznim Adventom i adventskim kućicama radi čega su uhićeni Krajina i Mohenski. Prema Uskoku, osnovano se sumnja da je ova dvojka od kolovoza 2016.godine do početka prošle godine u Zagrebu s Bandićem koji je bio ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Gradu Zagrebu, na korištenje poslovnim subjektima s Krajinom i Mohenskim dogovarao pogodovanja koja su funkcionirala tako što je gradonačelnik nizu društava bliskih krajini, ali i Mohenskom kao vlasniku obrta za ugostiteljstvo osigurao obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim gradskim lokacijama u zamjenu za dio dobiti koju će ta društva i Mohenski ostvariti od toga posla.

Tu je lovu dakako s njima dijelio i Bandić koji im je mimo javnog natječaja osiguravao davanje na korištenje javnih površina ne samo za provođenje Adventa, već i za provođenje raznih drugih manifestacija. S dečkima je šurovala i privedena Jelena Čeklić kojoj je Bandić kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina izdavao naputke po kojima je ona morala poduzimati radnje da bi se dogovori realizirali pa je tako upravo ona u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površina vodeći se zahtjevima Krajine i Mohenskog.

 

Na taj su se način onemogućavala apliciranja drugih podnositelja i prije nego li su zahtjevi spornih društava prošli kroz propisanu proceduru. Prema Uskoku, Čeklić je poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva donesu prijedloge zaključka da se društvima od Mohenskog i Krajine, ali i samom Mohenskom na korištenje dodijele zahtjevane površine, pri tome je nakon što bi ta društva i obrt formalno podnijeli zahtjev za dodjelu, svjesna da će isti biti usvojeni ostalim članovima Povjerenstva prenosila naloge i upute gradonačelnika Bandića. Oni su po svemu sudeći po tim Bandićevim napucima zahtjeve prihvaćali pa je tako Povjerenstvo donosilo prijedloge zaključka o neposrednoj dodjeli javne površine tim spornim društvima.

Tako je Bandić donosio zaključke kojima bi se zahtjevana javna površina davala na korištenje Mohenskom i društvima bliskim Krajini, a dobivanjem atraktivnih površina ova je družina dolazila i do višemilijunskog profita, kojega su zatim među sobom dijelili. Položaj i ovlasti zloupotrijebila je prema istražiteljima Bandićeva suradnica Andrea Šulentić, ali i daleko poznatija Stavljenić Rukavina.  Njih su dvije navodno od siječnja do konca lanjskog lipnja po Bandićevom zahtjevu radile na tome da za ravnatelja bolnice Srebrenjak bude izabrana osoba koju je gradonačelnik odabrao i prije zaprimanja prijava na raspisanom natječaju.

Sve zbog Srebrnjaka

Prema pisanju medija, Bandić je gurao Marka Brkića kojemu je Stavljenić Rukavina slagala Program rada i razvoja bolnice služeći se podacima koji su joj kao predsjednici Upravnog vijeća bili dostupni, međutim tu se u priču uplela Gabrijela Subašić koja nije postupila po Bandićevim napucima pa je nedugo potom smijenjena. Natječaj je poništen, raspisan je novi, a Stavljenić Rukavina svoje je radnje po nalogu pokojnog gradonačelnika ponovila. U još jednom privođenju, ali i još jednoj aferi pokojnog gradonačelnika koja se veže uz utaju poreza i kante za smeće spominje se Igor Maksimilijanović, vlasnik tvrtke Dobra Reklama koji je za Grad Zagreb odradio postavljanje 1012 kanti za smeće, no bez valjanog evidentiranja u poslovnim knjigama. Na taj je način oštećen proračun, a utajen porez.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI