BANDIĆEVA ZAMJENICA UVJERENA I ŠALJE PORUKU SUPARNICIMA:’ Sigurno ću ući u drugi krug izbora’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević predstavila je u subotu platformu “digitalne demokratizacije”, jednu od najvažnijih točki izbornog programa, rekavši da će sigurno ući u 2. krug na predstojećim lokalnim izborima.

Optimistična po pitanju ulaska u drugi krug

“Ja ću sasvim sigurno ući u drugi krug i moram reći da mi je potpuno svejedno tko će se u tom krugu sa mnom naći. Veselim se sučeljavanjima, veselim se razgovorima, veselim se kandidatima. Mislim da će to biti jedna dobra izborna kampanja”, izjavila je novinarima kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu i aktualna obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Jednu od najvažnijih točki svog izbornog programa – “digitalnu demokratizaciju” – novu platformu koja građanima omogućava neposredno sudjelovanje u procesu donošenja odluka putem e-sustava, predstavila je u Muzeju suvremene umjetnosti .

“Mi smo jako puno zadnjih tjedana, zadnjih mjeseci imali prilike čuti o tome kako građane treba poštivati, uključivati u procese – ali tu negdje ta priča stane. Ovaj sustav omogućuje da se ljudi doista aktivno izjasne o svim onim temama koje su im bitne”, dodala je Pavičić Vukičević.



Istaknula je da nema nikakvog razloga da sve informacije koje se tiču proračuna Grada Zagreba, javne nabave i imovine Grada, ne budu dostupne sugrađanima.

Građani će, objašnjava, moći u svakom trenutku vidjeti za što su raspisani natječaji i po okončanju postupaka tko su sve bili ponuđači, kakve su cijene licitirane i mnogo drugih podataka – sve što građane bude zanimalo.

Lakše će se čuti glas građana

Kaže da će taj e-sustav omogučiti da se građani putem svoje aplikacije mogu izjasniti i o svemu što se tiče njihovog mjesnog odbora i gradske četvrti. Bitno je, kaže, da ljudima treba pružiti svaku moguću informaciju kako bi kvalificirano mogli donijeti vlastitu odluku.

Navodi kako se, primjerice, puno puta provlačila “ta famozna magnolija kod Meštrovićevog paviljona”, a taj e-sustav, “digitalna demokratizacija” omogućit će da “građani kažu što o tome misle, žele li ili ne magnoliju na jednome povijesnom trgu, uz jedan spomenik, uz jedan objekt izrazito visoke arhitektonske vrijednosti”.

Ali, onda, kaže Pavičić Vukičević, kada omogućimo taj sustav moramo prihvatiti i to da smo možda ostali u manjini i da smo možda nadglasani, pa i za samo jedan glas.

Na pitanje je li se s tim u Gradu Zagrebu moglo krenuti ranije,Pavičić Vukičević kaže da iza svakog koraka ima nešto što je prethodilo.

“Godine 2000. krenuli smo u izbore za vijeća gradskih četvrti, 2009. u izbore za vijeća mjesnih odbora. Sada 2021. ta velika svijest koja je doista narasla u Europi, ali isto tako u Zagrebu i u Hrvatskoj da je potrebno uključiti građane, da su oni najsnažnija poluga kojom stvari idu naprijed – uz pomoć ove tehnologije dolazi u trenutak kada se može realizirati”, istaknula je Pavičić Vukičević, dodavši kako ona još uvijek nema izborni legitimitet.

“Ovo je program s kojim ja izlazim pred svoje sugrađane”, rekla je Pavičić Vukičević, dodavši kako očekuje i zna da će za njega dobiti podršku te da će prvi dan nakon toga krenuti u realizaciju tog projekta.

Najavila je da su programi koje će predstaviti idućih tjedana, programi za novi mandat, za budućnost, za Zagreb 21. stoljeća, a vjeruje da će neke stvari moći već primijeniti za izradu proračuna 2022. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI