‘BANOŽIĆ JE BIO U SUKOBU INTERESA‘! Upravni sud je potvrdio da je ministar obrane prekršio zakon kada si je dodijelio prostrani stan u Zagrebu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Upravni sud je potvrdio da si ministar obrane Mario Banožić nije smio dodijeliti stan od devedesetak kvadrata u centru Zagreba dok je vodio Ministarstvo državne imovine.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo u svibnju prošle godine sa 7000 kuna kazne, jer se trebao izuzeti iz odlučivanja o vlastitom stambenom zbrinjavanju, iako je prema vrijedećim propisima imao pravo dobiti državni stan.

Ministar Banožić namjerava uložiti žalbu na presudu Upravnog suda u Zagrebu kako bi “činjenično osporio sve navode koji su navedeni u presudi toga suda”, pa će po njegovoj žalbi odlučivati Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

“Podsjetimo kako sukladno propisima, ministru Banožiću pripada pravo na trosobni stan ili stan površine veće od 60 kvadrata što sud ne spori. Riječ je o pravu koje mu pripada obzirom na dužnost koju obnaša i takva odluka koja je donijeta, bila je u nadležnosti ministra za državnu imovinu u skladu sa zakonom i provedbenim propisima”, piše u reakciji  Ministarstva obrane na presudu.

MORH je istaknuo kako ministru pripada pravo na trosobni stan ili stan površine veće od 60 kvadrata, sukladno propisima, a što sud ne spori.



“Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu”, istaknuo je nakon donošenja odluke član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdilo da je Banožić 2019. zlouporabio posebna prava dužnosnika, među kojima je i ono kojim sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici, a povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI