BANOŽIĆ NIJE OSTAO DUŽAN I ŽESTOKO JE UZVRATIO SELAKU: ‘On vrijeđa Hrvatsku i mene, pa što da ga zovem’?

Bruno Konjević/Arhiv/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine svečanom otkrivanju eksponata aviona MiG-21 i spomen ploče u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 Oružane snage RH, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo želi dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split.

No, tog 15. svibnja 1992., uz Ivicu Ivandića je bio još jedan pilot – Ivan Selak. Nakon što je Ivandić sletio na Resnik, a Selak na Pleso, zrakoplovi su im nazvani Osvetnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika te su postali dio prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Novinari su ministra pitali zašto na obilježavanje ove obljetnice nije pozvan i brigadir Ivan Selak, koji je istoga dana prije 30 godina također MiG-om sletio na zagrebačku Zračnu luku, a koji ga je sinoć prozvao te poručio kako je i bolje da ga iz MORH-a nisu zvali, “jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu”.

Banožić je iz Divulja poručio da je Selak u posljednjih godinu dana već u par navrata izlazio u javnost komunicirajući na neprimjeren način, iako u Hrvatskoj vojsci poštuju ono što je radio kao vojni pilot, “a ono ljudsko je njegova stvar i govori najbolje o njemu”.



“Ono što mogu reći je da nisam sudjelovao u popisu pozivanja niti to ikada činim, kao što ni ne branim da netko dođe na vojne događaje. Organizator ovog događaja je HRZ, ja sam gost kao ministar obrane koji je dao podršku postavljanju MiG- a i obilježavanju dana preleta. Odao sam čast i priznanje pukovniku Ivandiću i svemu što je činio zrakoplovstvu i budućim generacijama pilota”, ustvrdio je i ozbiljno je optužio Selaka.

Novinare je opet zanimalo zašto ipak nije zvao Selaka.

“Nisam radio popis, nisam rekao da se pozove niti da ga se ne pozove. Da pozovem čovjeka koji vrijeđa hrvatsku vojsku i mene?”, pitao je Banožić. Kratko je komentirao i odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem i pod kojim uvjetima bi sjeli za stol.

“Uvjeti su poštivanje zakona o obrani, nisam ulazio u događaje koje je on sam inicirao, svi ćemo danas sutra otići s funkcije i moramo biti svjesni da iza nas moraju ostati zakoniti postupci, kome nije pravo, ne moramo surađivati”, zaključio je ministar Banožić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI