BANOŽIĆ O DROGI U HRVATSKOJ VOJSCI: Objasnio što će biti s onima koji su pozitivni i zašto su odabrali baš određene lokacije

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je to što su jučer još tri pripadnika Hrvatske vojske bila pozitivno na drogu, dok se jedan odbio testirati.

“Nastavili smo s mjerama izvanrednog nadzora, a i prošli petak smo izvršili te nadzore i pronašli kod tri vojnika u urinu zloupotrebu druga. To je ono što smo započeli početkom srpnja jer smo imali još četiri vojnika koja su pala na testiranju”, otkrio je ministar.

“Na taj način želimo očistiti sve što se nakupilo u HV-u, a odnosi se na upotrebu droga.

Želimo da se brojka svede na nulu”, dodao je Banožić.

“Svi koji su pali na ovim testiranjima završit će na stegovnom sudu. Očekujem i od onih koji su ostali u HV-u da suzbijaju uporabu droga. Mislim da vojnici to sami između sebe moraju tražiti jer ovo nije na čast sveukupnoj Hrvatskoj vojsci. Ne želimo biti izloženi zbog pojedinaca”, kazao je ministar.



Potvrdio je da je ukupno testirano 30-ak ljudi.

“Ono što je sigurno, uvijek postupate prema određenim saznanjima pa smo tako i odabrali i ove lokacije. To će se nastaviti raditi i dalje”, rekao je Banožić.

Komentirao je i samoubojstva vojnika.

“Imamo rad Vojne policije prema samim događajima. Moramo ispitati sve korake. Ni jedan slučaj se nije ponovio za vrijeme službe, ali to nam ne daje nikakvo opravdanje. Moramo pratiti i što se događa unutar privatnog života vojnika kako bi prepoznali signali. Moramo pojačati komunikaciju”, objasnio je ministar.

Potvrdio kako svi vojnici prolaze psihološke mjere i dužni su svake tri godine imati zdravstveni pregled te imaju dostupne psihologe svaki dan.

“Događa se da čuvaju probleme u sebi i srame ih se. Radimo na tome i uključit ćemo i neke vanjske suradnike koji su vezani za medicinsku struku”, zaključio je ministar obrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI