BANOŽIĆ O NABAVI BORBENIH VOZILA BRADLEY: ‘Američka vlada daje jedan dio donacije, a jedan dio mora Hrvatska osigurati iz državnog proračuna’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić novinarima je u srijedu govorio o nabavi borbenih vozila Bradley o kojima je bilo puno prijepora na relaciji Banski dvori-Pantovčak, objavio je N1.

“Iskreno, volio bih da je ovaj proces išao jednim pozitivnijim, drugačijim putem kao što je to bilo u slučaju nabavke aviona. Kod slučaja Bradleyja išlo se principom da američka vlada daje jedan dio donacije dok jedan dio plaćate”, rekao je Banožić.

Dodao je kako je riječ o “iznosu koji dolazi kroz program vlade Amerike od 45 milijuna dolara, dok 153 milijuna dolara RH mora osigurati unutar vlastitog proračuna kroz određeno razdoblje gdje se uvodi određeni tip, koji je u ovom slučaju niže razine opremljenosti nego što je to prvotno bilo dogovoreno”.

Naglasio je kako tu treba biti uključena i tvrtka Đuro Đaković da bi se ta vozila dovela u stanje u kojem bi koristila Hrvatska vojska.

Banožić je govorio o tome kako će se na budućim sastancima raspravljati o održivosti ovog projekta te naglasio da je SAD i dalje važan saveznik.“Riječ je isključivo o verziji vozila koje je u ovom trenutku u uporabi u američkoj vojsci. Mišljenja smo da dosadašnjim sastancima se stavljao naglasak na modernizaciju i opremanje vozila”, rekao je ministar.

“Ovo nije projekt o kojem ovisi budućnost američkih i hrvatskih odnosa”, naglasio je.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je, među ostalim, istaknuo da netko oteže u ovom procesu.

“Ovaj proces radimo onako kako bi to trebalo raditi do detalja da vidimo koje će biti implikacije na naš proračun, a oni koji pričaju o tome da otežemo, najbolje da kažu koji oni interes imaju u tome da nas požuruju”, rekao je ministar.

Banožić je komentirao i svoju izjavu da mu je žao da proces nabave nije išao pozitivnijim putem.

“Ušli smo u proces koji traje od 2017. Događali su se brojni razgovori, priča je odlazila u jednom pravcu i ne možete reći da bi sada drugačije, to bi bilo nekorektno. Treba ogoliti stvar do kraja. Nije Americi cilj prodati nešto što Hrvatskoj ne treba nego da ima snažnog saveznika ovdje i siguran sam da ćemo dalje razgovarati o Bradleyju, a u konačnici možda i o nekom drugom vozilu”, zaključio je ministar obrane.

Podsjetimo, hrvatska Vlada održala je početkom tjedna sastanak na temu ponude Vlade SAD-a o nabavi borbenih vozila Bradley o kojima je bila ranije puno prijepora na relaciji Banski dvori-Pantovčak.

Nakon sastanka premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru:

“Sastanak s ministrom Banožićem i predstavnicima MORH-a i OSRH održan je o ponudi Vlade SAD-a za opremanje HV-a borbenim vozilima pješaštva Bradley. Želimo da investicija za Hrvatsku kopnenu vojsku bude dugoročno dobra i održiva”, napisao je u ponedjeljak Plenković.

Na prvom sastanku u Vladi na ovu temu, 28. prosinca prošle godine, vojni vrh je obavijestio premijera da su oni zadovoljni američkom ponudom, ali je Vlada od MORH-a i Glavnog stožera zatražila dodatna pojašnjenja oko ponude. U međuvremenu je ministru obrane Banožiću stiglo pismo zamjenice pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laure K. Cooper u kojem ona iznosi uvjerenje Pentagona da će hrvatska Vlada uspješno i u predviđenom roku realizirati nabavku polovnih borbenih vozila pješadije Bradley ODS. Štoviše, ovo pismo u javnosti je već protumačeno kao dodatni američki pritisak na Hrvatsku da do kraja mjeseca donese odluku u američku korist.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bi 82 vozila platila 150 milijuna dolara dok Amerikanci daju još 45 milijuna. U to je uključena manja renovacija 62 vozila koja bi se obavila u Đuri Đakoviću te specijalni alati, rezervni dijelovi za vozila i motore, municija za top 25 mm, protuoklopne rakete TOW itd”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI