BANOŽIĆ O SUSRETU S MILANOVIĆEM: ‘Petljanje i laži koje se čuju u njegovom narativu trebaju unositi nemir njemu’

Foto: Screenshot/N1

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu je komentirao svečano preuzimanje novih vojnih helikoptera Hrvatske vojske, prenosi N1.

Upitan zašto još nema hangara iako je oprema već stigla, Banožić je kazao da se radi o višegodišnjem projektu.

“2020. godina je bila ona krizna kada se smanjivao budžet. Došao sam na pola godine kada je budžet bio skinut više od 530 milijuna kuna. S 2021. godinom krenuli smo dalje s hangarima. Imali smo jedan manji natječaj, to je bio taj parkirni hangar koji je došao pred kraj priče, ali je tada prvoizabrani postavio nešto što nije bilo u skladu s uvjetima natječaja. Drugoizabrani je daleko premašivao procijenjenu vrijednost pa smo morali poništiti natječaj. Paralelno s tim se događa i drugi hangar koji je složenije strukture i ima svoje izazove”, rekao je Banožić.

Očekuje da će se hangari završiti šest mjeseci nakon završetka javne nabave, odnosno da ćemo ih imati do iduće godine.

Upitan što misli o tome da se predsjednik RH nije provozao novim helikopterima zajedno s njima, rekao je:



“Ne znam zašto nije bio. Ovdje je bio pozvan kao gost. Moram izraziti nezadovoljstvo da unatoč tome što ovo projekt američke i hrvatske Vlade, on je pokušao izdominirati i ovim događajem. Njegova medijska konferencija je bila potpuno nepotrebna jer ovo je bilo na čast Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.”

Na pitanje je li mu bilo nelagodno biti na istom događaju s predsjednikom RH nakon svih međusobnih prepucavanja i uvreda:

“Nemam nikakvu nelagodu jer imam mirnu savjest i radim u skladu sa zakonom, a sve petljanje i laži koje se čuju u njegovom narativu trebaju unositi nemir njemu”, kazao je, a na pitanje o tome zašto se nisu pozdravili dodao je:

“On je ušao ovdje i nije pozdravio veliku većinu, to govori o njegovoj kulturi.”

Odgovarajući na pitanje hoće li se iseliti iz stana nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je:

“Naravno da neću. Povjerenstvo je kazalo upravo ono što sam ja kazao u obrani.”

Osvrnuo se i na izjave da kupnja vozila Bradley ne bi bila završena da predsjednik nije aktualizirao tu priču, Banožić je rekao:

“Predsjednik govori o projektima koji njemu odgovaraju, ne govori o onima koji njemu ne odgovaraju. Zamolit ću vas da snimite ova dva transportna aviona koji su prizemljeni 2011. godine, i to nakon ulaganja od 15 milijuna kuna. Nitko ne zna razlog zašto su prizemljeni, ali to je bilo u mandatu Zorana Milanovića.”

Podsjetimo, u vojarnoj “Pukovnik Marko Živković“ danas su svečano preuzeti helikopteri UH-60M Black Hawk, donacije Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj. Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva pristigla donacija su američke strane.

Na preuzimanju su prisustvovali ministar obrane Mario Banožić, kao i predsjednik RH Zoran Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI