BANOŽIĆ SE ŽALI NA MILANOVIĆA: ‘U Bruxellesu me pitaju ‘a što je njemu’, više ne mogu pronaći riječi’

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku ministara obrane država članica Europske unije.

Pohvalio se kako je Hrvatska ušla u još jedan projekt pojačane obrambene suradnje (PESCO) unutar EU, ovaj put projekt koji se tiče zračnih snaga, a predvodi ga Francuska.

A komentirao je, na upit novinara, i nastavak kritika i uvreda koje mu upućuje predsjednik RH Zoran Milanović.

“I danas sam ovdje dobio komentar nekoliko kolega koji me pitaju: ‘A što je njemu?’ Kako objasniti to ponašanje, ja jednostavno ne mogu pronaći riječi niti ću se više truditi. Dobio sam salvu uvreda na osobni račun, dobivam i neke poluprijeteće poruke koje se kasnije potkrjepljuju raznim tjednicima, rekao bih biltenima, koji bi trebali mene dovesti u kontekst osobe koja ne poštuje zakon” rekao je Banožić te dodao:

“Ne, baš suprotno. Zakon je jasan i ja sam ga poštivao i kao ministar državne imovine, i kao ministar obrane.”



Banožić je prije nepunih mjesec dana tvrdio da su ga i neki kolege na sastanku ministara obrane u NATO-u pitali što se to događa između njega i predsjednika Republike.

Novi PESCO projekt kojem se Hrvatska pridružila sedmi je po redu projekt pojačane obrambene suradnje unutar EU u kojem sudjelujemo.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi, prema neslužbenim najavama, do kraja ovog mjeseca doći u službeni posjet Hrvatskoj i tada bi trebao biti potpisan ugovor o kupoprodaji polovnih borbenih zrakoplova Rafale.

Banožić je komentirao i odnos s načelnikom Glavnog stožera, admiralom Robertom Hranjem, preko čijih se leđa lomi sad već jednomjesečni javni sukob Pantovčaka i MORH-a. Sve se kaže okrenulo nakon umirovljenja brigadira Burčula.

Banožić i Hranj u Minessoti | Foto: MORH

“Imali smo uistinu dobar odnos do prije mjesec dana, kad se pojavio ovaj prvi slučaj Burčula. Nakon toga mi imamo isključivo formalne sastanke, gledat ću da kolegije držimo svakih tjedan dana, pismena korespondencija uredno ide po pitanju daljnjeg funkcioniranja vojske, ali sam shvatio da sva pitanja moram rješavati na kolegiju pred više osoba.

Jer očito da ono što smo dogovorili, baš po pitanju brigadira Burčula i njegova ustrojbenog mjesta, da više nije zapovjednik bojne, kasnije se pokazalo da nije tako”, rekao je Banožić za Večernji list.

“Mi smo imali dogovor, to je bila želja i načelnika Hranja, da (Burčul) više ne bude zapovjednik Počasno-zaštitne bojne. To se vidi i iz njegova prijedloga da više ne bude taj. Na osnovu čega sam ja izdao novo rasporedno rješenje, ali iza toga je sutradan došla nova odluka Predsjednika da je on ipak zapovjednik.

Ajmo sad gledati kroz Zakon o obranu. Praktički je predsjednik Republike postavio zapovjednika bez suglasnosti ministra obrane, što nije u skladu sa zakonom i protiv toga sam reagirao. Rekao sam da se to ne radi. Međutim, išlo se dalje na način da se mene guralo u stranu. E, pa onda sam rekao: Ne može”, pojasnio je.

Na upit kako Oružane snage mogu funkcionirati uz takvo nepovjerenje u tom trokutu, Banožić odgovara kako ga nije on napravio.

“Sve što tražim je: dajte u skladu sa zakonom. Mi smo i ovaj vikend imali podizanje šatora ispred bolnice KB Dubrava. Imali smo odluku, vojska radi… Znači nemate tu neki problem”, pojašnjava.

“Predsjednik kritizira sve što ide u prilog branjenja ove njegove teze da bi se on trebao direktno obraćati načelniku Glavnog stožera, a ne ministru obrane. Zamislite nakon dvije-tri godine, kad završi mandat, netko me pita: dobro, zašto si ti dopustio ovih 2-3 milijuna kuna u proračunu da se potroši na nekakav način, a za to nije bilo zakonske odluke? Morate me razumjeti”, zaključuje Banožić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI