Bartulica: Ako se uskoro u SAD-u ne uspostavi red, moglo bi doći do još ozbiljnije eskalacije nasilja

Foto: Cropix

Nakon vala prosvjeda u subotu navečer zbog smrti afroamerikanca Georgea Floyda kojemu je policajac prilikom uhićenja koljenom klečao na vratu nakon čega je Floyd preminuo, u brojnim gradovima iz početno mirnih prosvjeda nastali su nasilni. Toliko nasilni da je u većim gradovima uveden policijski sat. Uveli su ga gradovi Los AngelesChicagoDetroit i Washington, dok je jugozapadna država Arizona uvela za cijeli tjedan policijski sat u cijeloj državi nakon što su prosvjednici izišli na ulice i sukobili se s policijom.

Prosvjedni su došli i do Bijele kuće u Washingtonu, a toliko su intenzivni da je kako američki mediji prenose, predsjednik Donald Trump u jednom trenutku odveden u podzemni bunker zajedno s obitelji. Trump je u nedjelju  najavio kako će ‘Antifu’ proglasiti terorističkom organizacijom, smatrajući upravo kako je taj pokret odgovoran za val nasilja koji se širi Sjedinjenim Američkim Državama.

Eskalaciju ove situacije u Americi, te o njezinim posljedicama, za portal Otvoreno komentirao je profesor na Katoličkom fakultetu, predsjednik građanske inicijative Centra za obnovu kulture i šef Odbora za vanjsku politiku ‘Domovinskog pokreta’, Stjepo Bartulica.

‘Unatoč nasilju održavaju se i mirni prosvjedi’

“Prizori nereda koje vidimo u Minnesoti gdje su počeli prosvjedi zbog jedne tragedije pretvorili su se u pljačku i divljanje, a opseg tih nemira brine. Američka javnost šokirana  je onim što se događa i veliki je pritisak na guvernera Minnesote da uvede red na ulicama, pogotovo na ulicama Minneapolisa,” kaže Bartulica.

Iako se na prvi pogled čini kako su nemiri u SAD-u su isključivo nasilni i obilježeni pljačkom  paležom, ipak prevladavaju mirni prosvjedi građana što daje nadu kako trenutni nemiri neće prerasti u nešto ozbiljnije.



“Unatoč nasilju, paralelno s njim održavaju se i mirni prosvjedi, a američko pravosuđe procesuira policajca koji je odgovoran za tragediju koja je pokrenula ovaj val nasilja,” tvrdi Bartulica.

No ako se ne uvede red, postoji opasnost od danjeg širenja nasilja sličnih onima u Los Angelesu ranih devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Ako se ne uspostavi redi i mir uskoro, tada bi moglo doći do dodatne eskalacije nasilja, jer se nemiri šire zemljom i to je zabrinjavajuće,” zaključuje Stjepo Bartulica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI