BASNOSLOVNA PLAĆA MARTINE DALIĆ! Ovo je samo bonus, od cifre boli glava: Podravka je prava zlatna koka, tamo je kao bubreg u loju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Možda kao ministrica gospodarstva nije bila omiljena figura na domaćoj političkoj sceni, no čini se da Martini Dalić u Podravci ide sasvim solidno.

Na čelo tog koprivničkog prehrambenog diva instalirana je uz blagoslov premijera Andreja Plenkovića, a premda se spekuliralo da bi Dalić iz Koprivnice uskoro mogla na čelo Hrvatske narodne banke, od toga scenarija zasad nema ništa jer bivša ministrica uživa veliko premijerovo povjerenje te je dobila odriješene ruke za vođenje Podravke koja bi ove godine trebala isplatiti rekordnu dividendu svojim dioničarima.

Oni koji Dalić poznaju tvrde da joj angažman u Podravci savršeno odgovara jer nije previše medijski eksponirana, a opet je sveprisutna u poslovnom svijetu, u kojem se smatra jednom od najutjecajnijih žena u državi.

 

Velika dobit

Iako putovanje iz Zagreba do Koprivnice može biti iscrpljujuće, primanja koja ondje ima za bivšu ministricu odličan su motiv da se što dulje zadrži na poziciji pa je ne zanimaju previše najave rekonstrukcije Vlade i činjenica da bi uskoro mogla biti ispražnjena njezina nekadašnja fotelja u Ministarstvu gospodarstva, koje zasad vodi Tomislav Ćorić.



Da joj vođenje Podravke uistinu leži, jasno je i iz podataka koje je koprivnička kompanija nedavno obznanila, prema njima, Grupa Podravka lani je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 4.631,5 milijardi kuna, kao i neto dobit od 309,2 milijuna kuna, iz čega proizlazi da su im prihodi u odnosu na 2020. rasli za 2,8 posto, dok je dobit skočila za velikih 24,2 posto. Kako tvrde naši sugovornici iz Podravke, Dalić doista jest racionalizirala poslovanje tvrtke, a dobra vijest je i to što su koprivničkoj korporaciji prihodi rasli u prehrambenom, ali i farmaceutskom segmentu poslovanja.

Upravo je to omogućilo rast predviđene isplate dividende, a Nadzorni odbor nedavno je prihvatio prijedlog Uprave o isplati dividende u iznosu od 13 kuna po dionici, što je četiri kune više po dionici nego što je bilo isplaćeno godinu dana prije, kada je dividenda iznosila devet kuna bruto.

Najviše će u ovom procesu dobiti država koja preko fondova kontrolira 25 posto dionica, tu govorimo o 23 milijuna kuna, dok će malim dioničarima koji, primjerice, imaju sto dionica biti isplaćeno 1300 kuna bruto, na što trebaju platiti porez na kapital od 10 posto pa će im tako na račune sjesti 1170 kuna, a ako su dionice stečene u programu radničkog dioničarstva, na njih se ne plaća porez na kapital.

Razloga za zadovoljstvo imaju i ključni Podravkini menadžeri koji bi zahvaljujući dobrom lanjskom poslovnom rezultatu trebali dobiti basnoslovnih 21,4 milijuna kuna bonusa, što je 40 posto više nego preklani.

Inače, ključni menadžment Podravke ima pet članova Uprave i 60 direktora, a najveći bonusi trebali bi biti isplaćeni članovima Uprave. Kako se priča po Podravci, i sama Dalić može zadovoljno trljati ruke jer će joj na račun sjesti oko 1,5 milijuna kuna bonusa, drugi čovjek Uprave Davor Doko trebao bi dobiti oko 1,2 milijuna kuna bonusa, dok na milijun kuna bonusa mogu računati ostali članovi Uprave – Marko Đerek, Hrvoje Kolarić i Ljiljana Šapina.

Pozamašni iznosi

Treba napomenuti kako je ovdje također riječ o bruto iznosima na koje menadžeri moraju platiti porez na dohodak i prirez, ali im bez obzira na to ostaje pozamašan iznos, kojim ne bi trebali biti nezadovoljni. Nezadovoljna svojom pozicijom ne bi trebala biti ni Dalić, s obzirom na to da je od njezina imenovanja na ministarsku poziciju do danas bračni par Dalić zaradio milijune kuna.

Nije tajna da supružnici Dalić mjesečno zarađuju oko 200.000 kuna te da suprug Niko Dalić kao jedan od članova NO-a INA-e uz izdašnu plaću također prima pozamašne bonuse. Plaća prve dame Podravke iznosi oko 45 tisuća kuna neto, ali su Podravkini direktori samo tijekom 2019. dobili oko 60 milijuna kuna naknada za plaće i bonuse.

Osim toga, menadžeri su iskoristili i pravo na opcijske dionice vrijedne oko 7,5 milijuna kuna. Inače su Dalići u braku tri desetljeća, a bivša ministrica pobornica je zdravog načina života pa na tome inzistira i u Podravci, gdje je opisuju kao iznimno ambicioznu i radišnu ženu, s kojom je baš zbog toga teško surađivati. Za nju odmor ne postoji, od jutra do mraka posvećena je poslu, i to očekuje i od svojih najbližih suradnika, koji teško prate tempo bivše ministrice.

Kada pronađe koju minutu vremena za odmor, Dalić je posvećena trčanju koje je njezina velika strast, baš kao i zdrava prehrana, za koju u zadnje vrijeme ipak ima sve manje vremena. Sve manje vremena ima i za druženja sa suprugom Nikom, kojega uglavnom viđaju po skupim zagrebačkim restoranima, u kojima mu sve rjeđe društvo pravi supruga Martina Dalić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI