BATARELO ODUŠEVLJEN I SLAVI ODLUKU KOJA JE UZBURKALA SVIJET: ‘Jedan dan ćemo i mi stvoriti zakon koji će štititi nerođeni život’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vice Baterelo iz udruge Vigilare komentirao je na svom Facebooku odluku Vrhovnog suda SAD-a kojim je ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj. Ubuduće će prema toj odluci svaka država pojedinačno odlučivati o legalnosti pobačaja.

Gotovo polovina saveznih država već je usvojila ili će donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj, dok su druge donijele stroge mjere kojima se regulira postupak.

Još je svjež slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj su liječnici u Hrvatskoj odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je Mirelinoj bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Kroz taj slučaj ponovno smo se suočili s praksom koja u hrvatskim bolnicama nije rijetka, a radi se o prizivu savjesti liječnika koji odbijaju raditi pobačaje.

Batarelo nije krio svoje zadovoljstvom odlukom Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

“Velika pobjeda za nerođeni život u SAD-u. Roe p. Wade odluka je konačno poništena! Federalni američki zakon više ne može natjerati savezne države na obavezni pobačaj u njihovim zakonodavstvima. Očekuje se da barem polovica američkih saveznih država će ili potpuno zabraniti abortuse ili staviti velike restrikcije. I jedan dan ćemo mi i u Hrvatskoj stvoriti zakon koji će štititi nerođeni život i zabraniti ubijanje”, napisao je.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI