BELJAK IZNENADIO IZJAVOM A MOGLE BI STIĆI REAKCIJE: ‘Hrvati u BiH trebaju imati svoj entitet, to je valjda svima jasno’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH Mario Karamatić gostovao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne najavio je kako će hrvatske stranke izaći na Opće izbore 2022. godine iako neće doći do promjene Izbornoga zakona.

„Bit će postignut dogovor, ali to neće proći u Parlamentu BiH“, ustvrdio je Karamatić.

A kao rješenje u takvoj situaciji vidi revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

„Postoji Međunarodni sud pravde u Haagu na kojem zainteresirane strane pri potpisu međunarodnih ugovora, ako su grubo prevarene ili oštećene, imaju pravo zatražiti vraćanje na početne postavke. Hrvati iz BiH su prevareni. Znači Jadranko Prlić i Krešimir Zubak koji su stavili potpise u naše ime su prevareni.

Oni nisu potpisali da nama Bošnjaci biraju člana Predsjedništva i da nam Bošnjaci određuju uz pomoć visokog predstavnika koliko je trećina od nečega“, rekao je Karamatić u emisiji.



Tijekom gostovanja  Karamatića u emisiju se javio i predsjednik HSS-a Hrvatske Krešo Beljak koji je utvrdio kako Hrvati u BiH trebaju imati svoj entitet.

Beljak, koji pripada lijevom političkom spektru u Hrvatskoj , spada u one političare koji su svjesni bosanskohercegovačke realnosti te je ova izjava upravo zbog toga vrlo važna.

Hrvati u BiH, naime, po prvi puta od devedesetih godina u političkom Zagrebu imaju svojevrsnu konsenzualnu potporu po pitanju njihovih prava. Od svih stranaka i pojedinaca koji djeluju u javnom prostoru Hrvatske, na kojem god dijelu političkog spektra se nalazili, po pitanju prava bh. Hrvata možemo čuti gotovo pa identično stajalište” kazao je.

Beljak je također potvrdio u Kompasu, da nitko relevantan od javnih osoba u hrvatskoj politici više ne “igra” za bošnjačku stranu.

“To je jako dobro za bh. Hrvate jer je taj konsenzus potreban kako bi se u hrvatskoj javnosti problematika bh. Hrvata bolje razumijevala”, piše Bild.ba.

Gotovo sve stranke i pojedinci se načelno slažu sa stavom da Hrvati u BiH trebaju slobodno konzumirati svoja politička prava, ne biti preglasani, obespravljeni i majorizirani od brojnijih Bošnjaka.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI