BELJAK O PROSLAVI ‘OLUJE’: ‘Mislim da bi 30 godina nakon rata ipak trebali malo manje, neću reći slaviti, nego stavljati u povijesni kontekst jer se iskrivljava prošlost’

Screenshot/N1

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak za N1 je govorio o političkim aktualnostima, ali se prije svega osvrnuo na smrt novinara Vladimira Matijanića.

“Jako mi je teško govoriti, kroz medije se uvijek vidi jedna strana. Pošto se radi o javnoj osobi koja je novinar, jasno je da cijeli slučaj dobio na medijskoj razini. Ja sam uvjeren da je sličnih slučajeva bilo puno. Siguran sam da nitko nije želio da se takvo nešto dogodi. Ne znam tko bi to od medicinskog osoblja htio nečiju smrt”, rekao je.

Dodao je kako se ne bi upuštao u bilo kakve komentare gledajući samo jednu stranu.

“Naravno da se cijela javnost digla na noge jer je riječ o nevjerojatnim propustima. Da je hrvatsko zdravstvo u problemima je i da ih je puno napustilo Hrvatsku, to je činjenica. Naš kompletni zdravstveni sustav je iz godine u godinu sve više degradiran. Politika se itekako bez ikakve potrebe umiješala u zdravstveni sustav. Danas ne možete postatati ravnatelj neke ustanove ako nemate stranačku iskaznicu što je loše”, istaknuo je Beljak.

Govorio je i o kašnjenju remonta kanadera te naglaio kako je to nemoguće objasniti.“Dva ili tri mjeseca traje protupožarna sezona. To govori da sustav ne funkcionira zadovoljavajuće. Vatrogascima svaka čast, jači su pojedinačno nego sustav koji ih je osmislio”, rekao je.

Još je jednom ponovio kako treba smijeniti sadašnju Vladu jer je to, prema njegovim riječima, prvi i osnovni preduvjet da Hrvatska u bilo kojem segmentu krene naprijed.

Komentirao je ulazak u eurozonu 1. siječnja za što je rekao kako ćemo tada “vezati svoju sudbinu uz sudbinu eurozone”.

Govorio je i o sankcijama Rusiji.

“Europa se počinje ponašati doista na jedan retardiran način. Pogledajte samo koliko je ukapljenog plina dovezeno iz SAD-a po puno većoj cijeni nego što je ruski plin. Ili odrežite Rusiju skroz i recite – nemamo što kupovati od vas ili recite – to nije tako. Europa se ponaša na način koji nije logičan”, rekao je šef HSS-a.

Komentirao je i stavove i ponašanje predsjednika Zorana Milanovića te naglasio kako se u dobrom dijelu stavova podudara s predsjednikom.

Dodao je i kako ministri nisu bojkotirali prijem generala u Kninu iz političkih razloga već to “ne smiju napraviti jer je HDZ u ratu s Milanovićem pa se hrani na tome”.

Osvrnuo se i na proslavu “Oluje”.

“Mislim da bi 30 godina nakon rata bi ipak trebali malo manje, neću reći slaviti, nego stavljati u povijesni kontekst. A ne da iz godine u godinu proslave budu sve zvučnije i veće. Onda se tu neminovno otvara prostor za iskrivljanje prošlosti. Oluja je oslobodilačka operacija i ona je donijela mir Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ona je sigurno spriječila novu Srebrenicu u Bihaću. Kad se gleda povijesni kontekst, prošlo je 27 godina i mislim da bismo trebali ići prema smirivanju te situacije. Iskrivljava se prošlost i mislim da bi hrvatski put trebao biti okrenut prema budućnosti”, zaključio je Beljak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI