BENČIĆ O OBNOVI NAKON POTRESA: ‘U Zagrebu su u godinu i pol srušena tek tri objekta. I to sve zbog sporosti državne administracije’

Screenshot/HRT

U Otvoreno na HRT-u raspravljalo se o obnovi nakon potresa. Gosti su bili Ivan Janković, gradonačelnik Gline, Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje, Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Ivan Janković, gradonačelnik Gline (Nezavisni) rekao je kako mu ljudi postavljaju pitanja na koja nema odgovore.

“Da bismo ubrzali obnovu moramo detektirati problem, a to je samo nekoliko posto obrađenih zahtjeva. U ministarstvu graditeljstva nešto šteka. Ili je problem zakon ili netko ne radi svoj posao”, rekao je dodavši da ako je problem zakon da ga treba mijenjati.

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje rekla je da je u Petrinji najveći problem uklanjanje objekata.

“Moj stav je da je potrebna velika suradnja. Ne treba politizirati, ako ćemo raditi u interesu građana. Više glava pametnije. Moramo komunicirati s državom, Vladom i stožerom jer mi s terena znamo gdje je i koji problem”, rekla je gradonačelnica.



Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka zgranuta je podatkom da su u Zagrebu u godinu i pol srušena tek tri objekta.

“I to sve zbog sporosti državne administracije koja ne izdaje suglasnosti koje su potrebne”, rekla je Benčić poručivši kako treba izmijeniti zakon o obnovi te drugačije pristupati provedbi.

“Drugi dio problema je da veliki dio institucija sudjeluje. Trebamo ovlasti prenijeti na jednu instituciju i da građani znaju koja je to jedna institucija koja je zadužena za njihove zahtjeve”, dodala je Benčić.

Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu kazao je kako je zakon kompliciran.

“Tada je Zakon bio kratak, jasan, precizan, ali onda su svi nešto htjeli i došao je 5 mjesec, pa izbori…i dobili smo zakon u rujnu i sada je malo kompliciran. Sada je svedeno da ima jako puno kontrolora koji kontroliraju, a u principu se radi o standardnim građevinskim aktivnostima gdje treba inženjer biti uključen od početka do kraja”, zaključio je dekan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI