BENČIĆ OPTUŽUJE VLADU DA SE IZRUGUJE USTAVU: ‘Evidentno je da je HDZ odlučio da će privatizirati upravljanje pandemijom’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Sandra Benčić otkrila je da su skupili potpise za ocjenu ustavnosti odluke kojom su uvedene covid potvrde jer smatraju da je to odluka kojom se u značajnijoj mjeri ograničavaju ljudska prava.

“Ono što mi želimo poručiti jest da je u izvanrednom stanju, u kakvom jesmo već više od godinu i pol, važno pridržavati se slova ustava. Ustavotvorac je rekao jasno da u izvanrednim situacijama, ako se Sabor može sastajati, onda je Sabor taj koji donosi odluke kojima se ponekad i ograničavaju ljudska prava ako je to nužno, ali ih traži na način da treba biti dvotrećinska većina. U vremenima krize jača uloga parlamenta, a ne slabi”, rekla je Benčić.

“U slučaju kad se parlament ne može sastati, ustavotvorac je potpisao da Vlada može donijeti odluku, ali uz potporu predsjednika, dakle opet imamo ravnotežu. Ovo što HDZ radi, da je u potpunosti centralizirano donošenje odluka u izvršnoj vlasti i da parlament nema ni kontrolnu ulogu, to je zaista poraz demokracije i ideje vladavine prava. Oni, po meni, direktno namećući činjenicu da običnom većinom odlučuju o svemu, izruguju Ustav i ono što je ustavotvorac njime htio reći”, kaže Benčić.

Tvrdi da ne traže da se sve odluke donose dvotrećinskom većinom, nego samo one koje na ozbiljan način ograničavaju ljudska prava.

“Evidentno je da je HDZ, na čelu s Andrejem Plenkovićem, odlučio da će privatizirati upravljanje pandemijom, da će minorizirati ulogu Sabora i da će sve odluke donositi on sam. Nevjerojatno je tvrdoglavo, kratkoročno gledano i zapravo neodgovorno prema građanima da vi i kad vam oporba i daje tu ponudu i kaže da se te teške odluke donose dvotrećinskom većinom, vi to odbijate. To je, po meni, krajnja politička neodgovornost, ne prema oporbi i Ustavu, nego prema građanima, jer ne žele stvarati tu vrstu društvenog konsenzusa koji nam treba da bismo imali visoku stopu procijepljenosti”, rekla je Benčić za N1.



Komentirajući afere HDZ-ovih ministara, rekla je da “sada vidimo da su osim novca hrvatskih poreznih obveznika skloni uzimati i novac europskih građana”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI