BENČIĆ PONOSNA ŠTO JE DORH PROTIV MOŽEMO DIGAO OPTUŽNICU: ‘Ovo je nakaradno i apsurdno’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Platforma Možemo! objavila je da ih je DORH tužio jer su na lokalnim izborima u svibnju na listi u Osijeku imali previše žena.

Pred Općinskim sudom u Osijeku u utorak su održali konferenciju za novinare na kojoj su o tome više kazali.

“To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj koliko mi znamo i ovakva interpretacija zakona je važna da mi reagiramo na nju, jer ta interpretacija nije u skladu s ciljem tog zakona. Mi smo to tako napravili jer smo u vrijeme kada je Možemo! počeo okupljati oko sebe aktiviste u Osijeku imali takav omjer žena i muškaraca. Znali smo da se takva interpretacija zakona ne može odnositi na našu listu. Smisao ovog zakona je da nakon tri ciklusa izbora bude podjednaka zastupljenost zastupnika i zastupnica. U stvarnom političkom životu podzastupljene su žene i stoga se taj zakon ne može primijeniti na našu listu”, kazala je Katarina Kruhonja, jedna od vijećnica Možemo! u Osijeku.

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić nazvala je tužbu apsurdnom.

“Moram reći da dok se protiv drugih stranaka podižu optužnice protiv korupcije, moram reći da sam ponosna da su protiv nas digli optužnicu iz ovog razloga. Moram reći koliko je ovo nakaradno i apsurdno. Zašto? Odredba o kvotama koja kaže da na kandidacijskoj listi mora biti minimalno 40 posto podzastupljenog spola postavljena je da bi više žena participiralo u politici. Ne muškaraca, njih već imamo. Da li su muškarci podzastupljeni u državnim tijelima? Nisu. Stoga se na njih ova odredba ne može tumačiti. Žene su daleko podzastupljene. Mi smo jedina stranka koja je na parlamentarnim izborima imala više ženskih nositelja lista nego muških. Aktivno to promičemo i onda budemo kažnjeni po obrnutoj logici od svrhe tog zakona. Ovo je klasičan apsurd našeg pravosudnog sustava, gdje se norma koja ima jednu svrhu, primjenjuje na nešto sasvim drugo”, kazala je Benčić.



Dodala je da je obranu koju je u utorak iznijela pred sudom temelji na praksi Europskog suda pravde.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI