BENČIĆ POSLALA PLENKOVIĆU ZANIMLJIVU PONUDU: Dva su čovjeka odgovorne za ovoliko umrlih, a micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva’

Scrennshot HRT

Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić gostovala je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Ovaj tjedan na aktualnom prijepodnevu u Saboru premijeru Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

“To je zapravo bio odgovor njemu na njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj život super, da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako velike i važne stvari je on napravio u ovom mandatu – komentirala je, dodavši kako premijer takvim izjavama u vrijeme kada raste stopa BDP-a (“ali samo zato što nam je u 2020. izuzetno pala”), dok s druge strane kupovna moć građana pada jer je inflacija značajna, a cijene rastu, “na neki način podcjenjuje građane, jer se ne možete saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive”.

“Svakako da premijer ima problema i briga, ali moja izjava da bi se odmorila u njegovoj glavi je bila usmjerena na njegove izjave kako je u Hrvatskoj super. Cijene rastu, kupovna moć pada. On živi u jednoj odvojenoj stvarnosti”, rekla je Benčić.

Govorila je i o problemima asistenata u nastavi o kojem su govorili u saboru. Kaže da vlada još uvijek nema rješenje.



“Političar nedostatak kontrole pokrivaju bahatošću. Plenković sad ima tri krize koje se poklapaju i u kojima ima grozne rezultate”, kaže Benčić.

“To da smo među top 10 zemalja svijeta po glavi stanovnika po broju mrtvih od korone, a jesmo, gledala sam danas podatke. Deveti smo, na svijetu, ne na području Europske unije. Za to je direktno odgovoran Plenković i ministar Beroš koji nikada nisu uzeli u obzir niti jedan prijedlog iz oporbe kao i od struke. Da se drugačije uvode mjere, da se uvodi semafor, koje su osnove da se mjere ukidaju… Već dvije godine kroz ovu krizu doslovno vrludamo. Oni funkcioniraju tako da čekaju što će se dogoditi u susjednim zemljama, vide kako su oni reagirali, pa tek onda reagiraju kod nas.”

“Svjesni smo da ministri nisu samostalni, po tom ključu su i birani. Nije u redu da se onda Plenković skriva iz njih”, kaže Benčić.

Obnova je ključni dio Plenkovićevog nasljeđa, kaže Benčić.

HDZ podržavaju ljudi koji su direktno povezani, odnosno ovisi o HDZ-u. Drugi dio njihovih birača je svjestan da HDZ ne radi dobro, ali nemaju bolju opciju u oporbi, navodi Benčić.

 

Najveća greška u obnovi je što nema jedne institucije koja će sve koordinirati, a ne 16 agencija i ministarstava, to smo od početka tražili, rekla je Benčić.

“Ovom brzinom ćemo Zagreb obnoviti za 200 godina”, rekla je. “Mi smo obnovu maksimalno ubrzali”, tvrdi.

Troškovi za obnovu su se precjenjivali na samom početku, a smještaj ljudima koji su ostali bez kuća se mogao plaćati iz fonda solidarnosti, kaže.

“Obnova je pitanje opstanka života, i u Zagrebu i na Baniji. Sad je pitanje hoćemo li dobiti odgodu za europski novac. Sad smo saznali da nismo dobili obgodu. Moj prijedlog je da sredstva s prvog potresa prebace na banijski potres i koriste za progresivnu štetu koju je taj potres napravio u Zagrebu”, kaže Benčić.

“U lipnju smo predlagali da se smanji PDV na plin i struju, tada se znalo da će cijena rasti. Vladajući to još nisu stavili na dnevni red. Druga stvar koju tražimo je da se uvedu vaučeri za pomoć obiteljima koje su u riziku od energetskog siromaštva”, kaže.

EU je na poskupljenje upozorava u 10. mjesecu, kada je naša vlada rekla da će doći do normalizacije cijena, navodi.

Savjet guvernera Vujčića da građani kupuju tamo gdje je jeftinije ne funkcionira jer je naše tržište malo i ne može tako utjecati na cijene, kaže Benčić.

“U Njemačkoj to može, kod nas ne. Zato je ta njegova izjava cinična”, rekla je.

Vlada koju bi činila ujedinja oporba ne bi bila funkcionalna, kaže. “Nama treba progresivna vlada koja neće paziti na rejting, nego će doći ispraviti ono što je krivo postavljeno”, kaže.

“Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva, ali još veće pitanje je da vlada koja dođe bude funkcionalna. Inače ćemo samo dobiti mali period bez HDZ-a”, kaže Benčić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI