Beograd poziva kosovske Srbe da glasuju za srpsku listu!

Wikipedia

Predstavnici srpske liste očekuju svih 10 mandata poručujući kako "jedino to može jamčiti očuvanje institucija Republike Srbije na Kosovu formiranje Zajednice srpskih općina", na koju Srbi imaju pravo po bruxelleskom sporazumu iz travnja 2013. godine

Srbijanske vlasti koje podupiru srpsku listu na kosovskim izborima pozvale su oko 100.000 Srba na Kosovu da glasuju za tu opciju, a ravnatelj vladina ureda za Kosovo Marko Đurić u nedjelju je u Kosovskoj Mitrovici rekao da je ovo “još jedan od sudbonosnih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji”.

“Srpska lista na ovim je izborima oličenje jedinstva države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i jedino Srpska lista može jamčiti očuvanje te pupčane vrpce između našeg naroda i institucija na KiM i države Srbije”, rekao je Đurić za radio -televiziju Srbije.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održavaju na Kosovu od 25 političkih stranaka i organizacija pet je srpskih, a srpska zajednica imat će 10 zajamčenih mjesta u Skupštini Kosova.

Predstavnici srpske liste očekuju svih 10 mandata poručujući kako “jedino to može jamčiti očuvanje institucija Republike Srbije na Kosovu formiranje Zajednice srpskih općina”, na koju Srbi imaju pravo po bruxelleskom sporazumu iz travnja 2013. godine.

Birači u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, rekli su reporterima beogradski elektronskih medija kako je “najvažnije da se očuva mir”, te da se “osigura opstanak Srba na Kosovu”.



Premda Srbija ne priznaje neovisnost Kosova, sudjelovanjem na izborima se zapravo daje legitimitet institucijama Kosova – skupštini i vladi, u kojima sudjeluju i predstavnici Srba.

Odnosi Beograda i Prištine trenutno su, po ocjeni analitičara, u najozbiljnijoj krizi nakon potpisivanja sporazuma o normaliziranju odnosa 19. travnja 2013. godine pod pokroviteljstvom EU, a Beograd vlasti u Prištini optužuju da ne pristaju na osnivanje Zajednice srpskih općina, što je jedna od obveza preuzetih u Bruxellesu.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci bio je prisiljen raspisati prijevremene parlamentarne izbore nakon što je izglasano nepovjerenje koalicijskoj vladi njegove Demokratske stranke (PDK) i Demokratske lige (LDK) premijera Ise Mustafe.

Glasovanje o nepovjerenju zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo, uz potporu Alijanse za budućnost Kosova (AAK) na čijem je čelu bivši premijer i nekadašnji zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj, te pokret Samoopredjeljenje, a pridružilo im se i 12 zastupnika stranaka koje sudjeluju u vlasti.

Birališta na Kosovu zatvaraju se u 19 sati, a predizborne prognoze ukazuju na pobjede koalicije stranka koje vode bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u ratu protiv srpskih snaga krajem 90-ih godina prošlog stoljeća.

Biračko pravo 1.900.000 osoba, što je 200.000 više nego što na Kosovu ima stanovnika, objavili su beogradski elektronski mediji, navodeći da u većinskim srpskim sredinama ima nešto više od 100.000 birača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI