BEOGRADSKI SUD POTVRDIO NAKNADU OBITELJI ŽRTAVA S OVČARE: Iznosi su sramotno niski

“Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je tri presude Prvog osnovnog suda u Beogradu kojima je presuđena naknada štete članovima obitelji ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara 1991. godine. Sud je obavezao Ministarstvo obrane Republike Srbije da isplati novčane iznose na ime naknade štete zbog smrti bliskih osoba”, javila je nevladina organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP).

Iako je izvršna direktorica Fonda Ivana Žanić na Twitteru napisala da su postupci za Srbiju, završeni u rekordnom roku od dvije godine, smatra da presude ne prate praksu Europskog suda.

“Sudovi u Srbiji moraju pratiti praksu Europskog suda i dosuđivati reparacije u skladu s tim iznosima. Obitelji žrtava na Ovčari su dobile tri puta manji iznos nego što je u skladu s praksom Europskog suda što se ne smatra pravičnom naknadom”, naglasila je Žanić.

https://twitter.com/IvanaZanic/status/1438808280256679937?s=20

Prema praksi Europskog suda – naveden je primjer u predmetu “Brdar protiv Hrvatske”, dosuđena je naknada u iznosu od oko 23.000 eura.



Presudom Okružnog suda u Beogradu iz 2009. godine osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora pripadnici Teritorijalne obrane Vukovar i dobrovoljačke jedinice “Leva supoderica” (obje u sastavu Jugoslovenske narodne armije) – Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba. Osuđeni su za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, od kojih je u sudskoj presudi za ubojstvo imenom i prezimenom identificirano 193.

Na osnovu kaznene presude, obitelji ubijenih su pokrenule parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije, tražeći naknade od po 2.000.000 dinara. Nacionalni sudovi su u tri dosadašnje parnice dosudili iznose u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara za svakog tužitelja pojedinačno, smatrajući dosuđene iznose adekvatnim za naknadu nematerijalne štete po ovoj osnovi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI