BERLIN I WASHINGTON POSTIGLI DOGOVOR! Ukrajini šalju moćno oružje od kojeg će Rusima klecati koljena i potaknuti ih na bijeg

Foto: Guliver/Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Američki mediji javljaju kako će Njemačka, koja je u utorak potvrdila primitak poljskog zahtjeva, u srijedu odobriti Poljskoj slanje tenkova “Leopard 2” Ukrajini. Leopardi su moderni tenkovi, za čiji je izvoz potrebno odobrenje Berlina.

Slanje tih tenkova u Ukrajinu podržavaju Poljska, SAD i nekoliko članica NATO-a, dok je sama Njemačka dosad pružala otpor. Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je objavila u utorak da je sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams Ukrajini dodajući kako bi odluka mogla biti objavljena već ovog tjedna, pišu američki mediji.

Wall Street Journal navodi da je promjena u američkoj poziciji uslijedila nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza, prilikom kojeg je Biden navodno pristao razmotriti slanje Abramsa usprkos procjeni Pentagona.

Dok se Ukrajina i njezini saveznici pripremaju za potencijalnu eskalaciju borbi u proljeće, rasprava o slanju borbenih tenkova kao podrška ukrajinskoj vojsci te potencijalno ponovno zauzimanje teritorija, postala je gorućim pitanjem među NATO saveznicima.

Foto: Wikimedia Commons

Američki i europski dužnosnici obuzdali su Scholzovo sporo donošenje odluka, rekavši da bi njemački čelnik trebao biti odlučniji, slijedeći svoj obećani “Zeitenwende”, odnosno povijesnu prekretnicu u pogledu sigurnosti. Scholz je inzistirao da Njemačka ne bi trebala djelovati sama u slanju novih kategorija teškog naoružanja koje bi moglo izazvati eskalaciju s Moskvom, te daje prednost kretanju u korak sa SAD-om i NATO-om.



Njemačka će početi popisivati koliko Leoparda ima na raspolaganju kako bi Berlin mogao brzo djelovati ako ih odluči poslati, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius u utorak u intervjuu za javni servis ZDF.

Donedavno su njemački dužnosnici u privatnim razgovorima uvijek jasno davali do znanja da će poslati ili dopustiti drugima da isporuče Leoparde u Ukrajinu samo ako SAD osigura svoj glavni borbeni tenk M1 Abrams, ali Berlin je u međuvremenu promijenio kurs i sada kaže kako ne postoji veza između slanja Leoparda i američkog ekvivalenta.

Prema Wall Street Journalu, koji se poziva na američke dužnosnike, SAD je naklonjen prema slanju tenkova Abrams u Ukrajinu kao dio šireg međunarodnog paketa koji bi uključivao njemačke Leoparde. Ovaj tjedan mogla bi stići objava iz Washingtona.

Foto: Guliver/Newspix.pl
Facebook Comments

Loading...
DIJELI