Bernardić najavljuje: ‘Čim SDP preuzme Hrvatsku, omogućit ćemo da hrvatski poljoprivrednik ima isti status kao i onaj europski’

Snimka zaslona HRT

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je optužio Vladu da se neodgovorno ponaša prema strateškim granama hrvatske industrije, prije svega, brodogradnji, turizmu i poljoprivredi, priopćeno je iz SDP-a.

Bernardić je ocijenio da je iznimno važno da se Hrvatska odgovorno odnosi prema strateškim granama industrije, te izjavio da su SDP i HSS zajednički radili na prijedlozima mjera za te grane.

“Nećemo dopustiti da uvozni lobiji uništavaju hrvatske poljoprivrednike, da ih ucjenjuju i da oni praktički za ‘ništa’ prodaju svoje proizvode ili da ih ne mogu plasirati na tržište“, kazao je predsjednik SDP-a i dodao kako će se SDP zalagati za smanjenje PDV-a na proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj, košaricu domaćih proizvoda.

„To je nešto što smo najavljivali 2015. i to je nešto što moramo provesti i o čemu govorimo posljednjih godinu dana. Najvažnije je da našim poljoprivrednicima omogućimo da ne budu poljoprivrednici drugog reda, da im se poticaji, koje još nisu dobili, redovito isplaćuju, kao i to da ti poticaji u Hrvatskoj ne budu manji za 30 posto od onih u Europskoj uniji. To Vlada treba riješiti. Čim SDP preuzme odgovornost za Hrvatsku, omogućit ćemo da hrvatski poljoprivrednik ima isti status kao i onaj europski“, kazao je Bernardić.

Još je jednom ponovio stav SDP-a da je za hrvatski turizam nedopustivo povećanje cijena vezova, odnosno nameta za vezanje brodica, kao i povećanje cijena paušala za iznajmljivače.



„Kroz povećanje PDV-a u turizmu, Vlada je zapravo udarila na turizam. Iako izravno nisu odgovorni za povećanje ili smanjenje noćenja, njihova je odgovornost i dužnost imati dugoročnu strategiju i određenje prema turizmu. Mogu donositi mjere koje će našim ljudima koji rade u turizmu olakšati posao. No, Vlada zapravo radi sve kako bi im otežala. Dižu cijene paušala za iznajmljivače, dižu PDV u turizmu i cijene nameta za vezanje brodica. To ne može biti tako ako želimo biti jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u Europi“, kazao je Bernardić.

SDP je ranije iznio prijedlog smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto i smanjenje PDV-a koji se odnosi na usluge smještaja u turizmu na 10 posto.

Također, predsjednik SDP-a je oštro osudio odnos Vlade prema problemu Uljanika, rekavši kako od Vlade očekuje da prema brodogradnji pokaže bar onoliko brige koliko je pokazala prema Agrokoru, a pohvalio je i potez istarskog SDP-a i gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, koji su dali jednokratnu pomoći djeci radnika Uljanika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI