Bernardić: ‘Plenković je po pitanju ustaštva gori od Karamarka’

screenshot N1

Ustaše su pobile više Hrvata neistomišljenika nego ih je poginulo u Domovinskom ratu

Šef SDP-a Davor Bernardić smatra kako je Vlada propustila priliku završiti priču o veličanju ustaštva i fašizma u Hrvatskoj.

“Andrej Plenković se po tome pitanju ponaša daleko gore od Tomislava Karamarka”, rekao je Jutarnjem listu.

“Plenković je kroz Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima praktično legalizirao pozdrav “Za dom spremni”, što je skandalozno. Tako on trguje s ultrakonzervativnim pokretom u Hrvatskoj, a Hrvatska i dalje koketira s ustaštvom. U HDZ-u ima političara koji su vrlo otvoreno na strani ustaškog pokreta”, objašnjava.

“Pozdravu “Za dom spremni” nije mjesto u hrvatskom društvu. Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donijelo je odluku o povremenoj uporabi ZDS-a i time otvorilo prostor za sve što se događalo u zadnjih godinu dana – za učestale napade na pripadnike nacionalnih manjina, pripadnike LGBT zajednice, nesnošljivost prema svima koji su drugi i drugačiji. Ako je devedesetih ustaštvo promatrano kao reakcionizam na režim, 27 godina nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj mu više nema mjesta. Antifašizam je temeljna vrijednost zapisana u Ustavu. SDP će i dalje biti na braniku modernih europskih civilizacijskih vrijednosti koje imaju antifašizam u temeljima. U NDH koja nikad nije bila samostalna država počinjeni su strašni zločini nad pripadnicima Srba, Židova, Roma, a ustaše su pobile više Hrvata neistomišljenika nego ih je poginulo u Domovinskom ratu”, kaže Bernardić.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI