Bernardić ponudio ‘konkretno rješenje’ problema blokiranih i ovršenih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam jer je on uvijek najskuplji za građane', citirao je Bernardić riječi Ivice Račana

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, Davor Bernardić održao je u utorak konferenciju za novinare o aktualnim političkim temama.

“U Hrvatskoj godinama postoji problem ovrha i blokiranih. Kao odgovorna stranka nudimo konkretna rješenja. Kao što smo ukinuli javne ovršitelje, smanjili zatezne kamate, riješili problem švicaraca, ukinuli pravo vjerovnicima na naplatu opomena tako i sada nudimo rješenje za problem blokiranih građana”, kazao je Bernardić te dodao da je njihov prijedlog deblokada građana kroz skraćeni postupak osobne nagodbe i pravedan i brz sustav naplate i ukidanje kamaterenja građana te velikih i nepotrebnih troškova naplate duga, prenosi N1.

“Treba se provesti skraćeni postupak osobne nagodbe koji mora olakšati, ubrzati pojeftiniti postupak za dužnika”, rekao je Bernardić i rekao da će se glavnica plaćati paralelno s kamatama. 

“Cilj je blokirane građane osloboditi dužničkog ropstva i zaustaviti kamatarenje”, rekao je Bernardić. “Moramo građanima osigurati primanja koja će im omogućiti normalan života”, kazao je Bernardić.

‘Hrvatska treba odgovornost, a ne jeftini populizam jer je on uvijek najskuplji za građane’, citirao je Bernardić riječi Ivice Račana.



Uz Bernardića, na pressici je bio i Peđa Grbin koji je prezentirao prijedlog rješenja za problem blokiranih građana, na kojem je radila akcijska radna grupa za pravosuđe.

“Što se tiče o tome što je bilo prije pet ili šest godina kada nisam bio na čelu SDP-a, o tome nažalost ne mogu odgovarati”, kazao je Bernardić na pitanje zašto izmjene nisu predlagali kada su bili na vlasti.

O Vidoviću u Vladi koju je sastavljala Kolinda Grabar Kitarović

Na pitanje hoće li izbaciti Davorka Vidovića iz SDP-a jer je pristao biti u Vladi koju je prije tri godine stvarala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Bernardić je rekao da će Vidović pstati politički tajnik SDP-a. “To je bila neka fantomska Vlada, nešto što je bilo prije tri godine. To za mene predstavlja, ne lanjski, nego preklanjski snijeg. Davorko Vidović je politički tajnik SDP-a i to će i ostati”, rekao je Bernardić.

O Bleiburgu

Komentirao je i stav austrijskih europarlamentarca koji traže da se ukine obljetnica Bleiburga. ‘Mi u SDP-u odajemo pijetet svim žrtvama i svim civilima. Ali oni koji koriste stradanje žrtve kako bi veličali poražene ideologije prošlosti nam je neprihvatljivo’, kazao je Bernardić. “Što se tiče pozdava ZDS o tome smo sve rekli. Taj pozdrav je neprihvatljiv i nije prihvatljiva povremena upotreba. Mormo postati dio Europa koja je antifašizam ugradila u svoje temelje i Hrvatska je ugradila u svoj Ustav”, komentirao je Bernardić.

O arbitraži sa Slovenijom

“Arbitražni postupak sa Slovenijom je duboko kontaminiran. Arbitraža za Hrvatsku nije obvezujuća, ali činjenica je da postoji. Dvije države moraju riješiti probleme dijalogom, zajednički i bilateralno. Došlo je vrijeme da se taj problem rješava. Nije realno da se to rješava dok je predizborna kampanja u Sloveniji”, kazao je Bernardić.

O Pelješkom mostu

“Pelješki most debelo kasni u izgradnji, tamo se ne nalazi nijedan bager, SDP-ova vlada je započela izgradnju Pelješkog mosta. Dok se ne izgradi Pelješki most nema ulaska u Schengen”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI